"Putin vet precis vad som pågår"

Av:  Malin Johanson/TT

Österrikes förbundskansler Karl Nehammer vid presskonferensen efter mötet med Rysslands president Vladimir Putin i måndags.
Österrikes förbundskansler Karl Nehammer vid presskonferensen efter mötet med Rysslands president Vladimir Putin i måndags.

Österrikes förbundskansler Karl Nehammer säger att Rysslands president Vladimir Putin ”är inne i sin egen krigslogik” i Ukraina.

– Han är i sin egen värld, men jag tror att han vet vad som pågår, säger Nehammar till amerikanska NBC.

Nehammer, som i måndags åkte till Moskva för att som förste europeiske ledare sedan krigsutbrottet träffa Putin, säger till NBC att Putin tror att han vinner kriget.

– Han sa till mig att sanktionerna mot Ryssland är tuffa men han sa också att ur hans synvinkel så är kriget nödvändigt.

Tufft och uppriktigt

Innan Nehammer anlände till Moskva besökte han Butja i Ukraina – staden utanför Kiev där man har funnit spår av krigsbrott efter att de ryska styrkorna dragit sig tillbaka.

Nehammer berättar i NBC-programmet ”Meet the press” att han konfronterade Putin med vad han hade sett i Butja och att ”det inte var ett vänligt samtal.”

– Det var ett uppriktigt och tufft samtal. Jag berättade vad jag hade sett där, att jag sett krigsbrotten, att jag såg den ryska arméns stora förluster och jag sa att det finns ett behov av humanitära korridorer i städer som exempelvis Mariupol och Charkiv.

Litar inte på väst

Nehammer får frågan om han tror att Putin kan komma att använda kärnvapen.

– Jag vet inte om han kommer använda det, men han vet att han kan hota världen med det.

Han säger vidare att Putin sagt att han kommer att samarbeta med en internationell utredning, men att presidenten också ”sade till mig att han inte litar på västvärlden”.

– I slutet av vårt samtal sa han (Putin) till mig, på tyska, att det är bättre att kriget slutar i dag än i morgon.

– Han vet precis vad som pågår. Vi måste se honom i ögonen och vi måste konfrontera honom med det vi ser i Ukraina, säger Nehammer.

Publisert: