Zelenskyj: Situationen i Mariupol är omänsklig

Av:  TT

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Bilden är distribuerad av ukrainska presidentkontorets presstjänst.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Bilden är distribuerad av ukrainska presidentkontorets presstjänst.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kallar situationen i Mariupol omänsklig.

– Ryssland försöker medvetet att förgöra alla som befinner sig i Mariupol, säger han i sitt nattliga tal.

Enligt Zelenskyj finns det bara två vägar framåt för att få stopp på Rysslands angrepp. Antingen skickar länder omedelbart fler tyngre vapen och flygplan till Ukraina så att man kan trycka tillbaka de ryska styrkor som belägrat Mariupol. Eller så försöker man hitta en väg framåt genom förhandling.

– Jag vill att ni lyssnar på mig nu: sedan belägringen av Mariupol har det inte gått en enda dag där vi inte har försökt finna en lösning – militär eller diplomatisk. Allt för att rädda människor.

– Men att hitta en sådan lösning är extremt svårt, säger Zelenskyj.

Ryssland uppgav på lördagen att landet kontrollerar hamnstaden Mariupol, något som inte har bekräftats från ukrainskt håll. De ukrainska soldater som finns kvar i staden har uppmanats att lägga ner sina vapen – mot att deras säkerhets garanteras. Ryssland har även gett soldaterna en tidsfrist.

Zelenskyj sade under gårdagen att om de sista styrkorna i Mariupol ”elimineras” innebär det slutet för alla fredssamtal mellan länderna.

– Situationen i Mariupol fortsätter vara så allvarlig som den bara kan vara. Helt omänsklig, säger han i sitt tal på Facebook.

Publisert: