Uppemot tusen döda i översvämningar

Uppdaterad 2022-08-28 | Publicerad 2022-08-27

Sedan juni har omkring tusen människor dödats och 33 miljoner förlorat sina hem i Pakistan till följd av kraftiga monsunregn, uppger the Guardian.

Den pakistanska regeringen har utfärdat ett nationellt nödläge och har bett det internationella samfundet om hjälp med att motverka konsekvenserna av de översvämningar som uppstått i monsunregnens spår.

Pakistanska myndigheter har meddelat att 45 personer bara under de två senaste dagarna dödats i incidenter relaterade till översvämningarna.

– Huset som vi med år av hårt arbete byggde började sjunka framför våra ögon, säger Junaid Khan, ägare av två fiskeodlingar i Chrasadda.

Läget värre än vanligt

Monsunregnen är nödvändiga för skörden och för att fylla på vattenreserverna i landet. Men de leder ofta till problem även normala år. Och i år är läget värre än vanligt. Det enda jämförbara året är 2010, då över 2 000 människor omkom och en femtedel av Pakistan lades under vatten.

Sherry Rehman, minister med ansvar för klimatförändringar, utropade i onsdags katastroftillstånd, och vädjade om internationell hjälp.

Följ ämnen i artikeln