Bo Holmström

Bo Holmström är död – SVT-legendaren blev 78 år

Av: 

Adam Westin

NYHETER

Bo Holmström är död, uppger familjen för Aftonbladet.

Journalisten som myntade det klassiska uttrycket ”lägg ut” dog några dagar före sin 79-årsdag.

– Även om han dog ensam så dog han i en känsla av att vi alla skulle samlas för hans födelsedag, säger dottern Kajsa Holmström till Aftonbladet.

Journalisten och programledaren Bo Holmström var en välkänd profil på SVT under decennier, och gick senare över till TV4. Som reporter rapporterade han från många krig och konflikter.

Många minns Bo Holmström för det bevingade citatet ”lägg ut, lägg ut!” som SVT-reportern ropade till kontrollrummet, då det exploderade på den ockuperade västtyska ambassaden i Stockholm år 1975.

– Han ville att den som hörde nyheten verkligen förstod vad det var som hände. Han levde och andades sitt jobb. Han var sitt jobb, säger Kajsa Holmström, dotter till Bo Holmström, till Aftonbladet.

Bo Holmström dog under natten mot torsdag, uppger familjen. Han blev 78 år gammal.

Tvingades amputera benet

Bo Holmström flyttade för ett par veckor sedan från sin lägenhet i Trosa till ett vårdboende.

I en intervju med Aftonbladet från augusti 2016 berättade han att han tvingats amputera benet, för att inte drabbas av dödlig kallbrand.

–  En anledning till att jag fick flimmerproblem med pumpen och därmed sämre blodcirkulation var rökningen. Den förbannade rökningen som jag höll på med sedan jag var grabb och då det ­roligaste var att köpa två lösa Boy-cigarretter. Det blev nästan ett paket om dagen under min långa journalistresa – mitt största misstag, berättade Bo Holmström då.

– Han tyckte inte om att inte kunna leva det liv han ville, säger Kajsa Holmström.

Skulle firas av barnen

Bo Holmström skulle fylla 79 år på onsdag den 18 oktober. Hans fem barn, som bor utspritt i Sverige och världen, hade planerat att samlas för att fira hans födelsedag.

– Även om han dog ensam så dog han i en känsla av att vi alla skulle samlas för hans födelsedag. Den här sista födelsedagen blev lite viktig, just för att vi alla skulle samlas, säger Kajsa Holmström till Aftonbladet.

– Vi kommer att samlas ändå, eftersom vi bor i lite olika länder och sådär. Han hade precis hunnit träffa sitt senaste barnbarn.

Kajsa Holmström säger att hennes fars död kom oväntat, men att hälsan har sviktat den sista tiden och att han talat en del om döden.

– Han har summerat och sagt att han varit nöjd med sitt liv, och det han har levt och åstadkommit. Det var inte väntat att han skulle dö nu, men det var ändå det ofrånkomliga slutet som var på gång, säger Kajsa Holmström.

Reportrarnas reporter

SVT:s vd Hanna Stjärne kallar Bo Holmström för ”tv-reportrarnas tv-reporter”, i ett inlägg på Twitter. Hon säger att han var rak, orädd och passionerad.

Nyhetsankaret Claes Elfsberg är full av beundran för sin kollega.

– Jag anser att han var en av de allra främsta tv-journalisterna genom tiderna i Sverige, om inte den allra främste. Bo Holmström kunde med väldigt enkla medel förvandla något som kanske verkar ointressant till en väldigt spännande historia, säger Claes Elfsberg till SVT.

Bo Holmström vann Stora journalistpriset 2007, och fick hederspriset på tv-galan Kristallen år 2015.

Dottern Kajsa Holmström tror att hennes far vill bli ihågkommen för det han åstadkom i yrket.

– Att ta reda på saker och förmedla det på ett sätt så att alla förstod. Det tror jag var det viktiga för honom, säger Kajsa Holmström.

Bo Holmström är död. Så sorgligt. Han gav mig mina första stora reporteruppdrag för Glashuset. Jag minns honom med värme.

LÄS OCKSÅ: Bosse Holmström om amputationen och livet som handikappad

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert:

LÄS VIDARE

Sista intervjun med Bo Holmström

ÄMNEN I ARTIKELN

Bo Holmström