Sa ifrån mot plankare – hotades få sönderslagna knän

Foto: TT
Hot om våld är busschaufförernas vardag.
NYHETER

Busschaufförerna som kör för Västtrafik får utstå våldshot när de säger ifrån mot resenärer som fuskar. Nu larmar cheferna om situationen, enligt P4 Västs avslöjande.

Busschaufförernas vardag består av spottloskor och våldshot när de försöker att stoppa resenärer som missbrukar sin rätt att ångra sina resor. Det larmar cheferna om till Västtrafik.

– Ångraknappen ställer till med så mycket problem att man ibland bara vill ta en hammare och slö sönder den förbaskade knappen, säger busschauffören Hasan Djogic, till P4 Väst.

När resenärer går på en buss så stämplar de sin resa vid busschauffören. Därefter har de en minut på sig att ångra sin resa vid biljettmaskinerna längre bak i bussen och få tillbaka pengarna – utan att de ångrar sig på riktigt. Problemet har förekommit under cirka ett års tid.

– En kille hade köpt en resa framme hos mig, och sen ångrat köpet. När jag konfronterade honom, blev han jättearg. Jag bad honom kliva av bussen, och det vägrade han. Så jag varnade med att ringa polisen, då hällde han en flaska med vatten över mig och gick av, säger en busschaufför som vill vara anonym.

En annan busschaufför blev hotad med att få sina knäskålar sönderslagna. Hoten är ”vardagsmat” för chaufförerna och samtliga som P4 väst talat med har slutat att konfrontera fuskare.

Inga planer på att ta bort knappen

Omnibuss och Nobina vilka kör för Västtrafik har lyft frågan. Västtrafik har dock inga planer på att ta bort ångraknappen eftersom man inte sett kopplingen mellan fusk och hot- och våldssituationer. De har inte fått några avvikelserapporter rörande detta, enligt Mikaela Shaw, biträdande affärschef på Västtrafik. Samtidigt påstår gruppchefer för stadstrafiken att man skickat flera i veckan.

– Det kan vara så att man inte beskriver händelsen i sin helhet när rapporterna kommer fram till oss. Man kanske beskriver en hot- och våldssituation men glömmer lyfta ångraknappen. Då försvinner viktiga detaljer, säger hon till P4 Väst.

Västtrafik hoppas att fusket kommer att stoppas när man övergår till digitala biljetter och ska titta noggrannare på detta efter P4 Västs avslöjande.

Det stör oss mest i kollektivtrafiken – här är topplistan 00:32
ARTIKELN HANDLAR OM