Världen om Trumps tal i FN – bojkottades av Nordkorea

avJoakim Magnå

Donald Trumps hårda ord i FN väcker reaktioner.

Nordkorea uppger att de bojkottade talet.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu hyllar det.

Statsminister Stefan Löfven är skeptisk.

– Det är ett väldigt allvarligt uttalande, säger han.

1 av 3 | Foto: REUTERS
Donald Trump i FN.

I sitt tal i FN:s generalförsamling hotade Donald Trump med att ”helt utplåna” Nordkorea. Han kritiserade också Iran och tog upp farorna med ”radikal islamsk terrorism”.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) reagerade kraftigt mot talet. Hon kallar det ”nationalistiskt” och säger att Nordkorea-hotet bröt mot FN-stadgan.

Statsminster Stefan Löfven beskriver Trumps ord som motsägelsefulla.

– Där fanns det där om FN:s historiska roll – FN:s betydelse för exempelvis kvinnors rättigheter – och å andra sidan, i talet om Nordkorea, var en gemensam lösning inte det primära. Det blev ett väldigt väldigt hårt uttalande om ”totally destroy”, säger han i TV4:s sändning i New York vid en träff med svenska medier.

– Jag kan inte säga att det är första gången. Men det måste vara något väldigt unikt att höra den typen av uttalande från talarstolen.

”Väldigt allvarligt uttalande”

Stefan Löfven betonar att målet är att undvika en militär lösning.

– Det Nordkorea gör är oförsvarbart, men lösningen är en kombination av sanktioner, påtryckningar och att hitta en politisk dialog för att hitta en formel ut ur det här besvärliga läget.

Statsministern tycker att Trumps allt hårdare ord är problematiska.

– Det är ett väldigt allvarligt uttalande. Ju mer vi trappar upp det här, ju större är risken att ett misstag sker, säger han.

Nordkorea ”sov”

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu var däremot lyrisk efter talet.

– På över 30 år har jag, utifrån min erfarenhet i FN, aldrig hört ett djärvare och modigare tal, säger han, enligt AP.

Netanyahu tycker att Donald Trump ”sa sanningen om de stora faror som världen står inför”, och att Trump utfärdade en ”kraftfull uppmaning att konfrontera dessa och säkra mänsklighetens framtid”.

Nordkorea uppger, enligt NBC News, att man bojkottade Trumps tal. Landets FN-representant ska ha lämnat salen – och kvar fanns enbart en oerfaren diplomat för att fylla platsen. Den personen såg dessutom ut att sova på tv-bilderna.

Försvarsalliansen Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg kommenterar talet för CBS News.

– President Trump är en president som ofta använder ett starkt språk, inte minst i dag, säger norrmannen.

Bildt: ”Farligt”

Carl Bildt anser att Donald Trumps anförande var som en ”överladdad” variant av George W Bushs retorik om ”ondskans axelmakter” (som den tidigare presidenten använde om Irak, Iran och Nordkorea).

”Farligt enkelspårigt”, skriver Bildt på Twitter.

Den tidigare stats- och utrikesministern fortsätter:

”Uppeggad av Netanyahu verkar det som att Trump vill föra in USA i ett region-omfattande krig med Iran. Europa kommer att lida. Alla kommer att förlora.”

Iran svarar

Donald Trump beskrev i sitt tal Iran som ett land vars ”främsta export är våld”.

Irans utrikesminister Mohammad Javad svarar på kritiken via nyhetsbyrån ISNA, skriver AP. Han kallar Trumps anmärkningar ”fräcka och ignoranta” och menar att USA:s president bortser från Irans kamp mot terrorism.

Landet bidrar exempelvis till de irakiska och syriska styrkornas krig mot terrororganisationen Islamiska staten.