Två personer gripna i Danmark misstänkta för terrorbrott

NYHETER

En 28-årig man och en 29-årig kvinna har under torsdagen gripits i Hallingsparken Brøndby utanför Köpenhamn, misstänkta för terrorbrott i utlandet.

Personerna misstänks ha skickat föremål till IS i Syrien från Danmark som var tänkta att användas i strid skriver Ekstrabladet.

Dansk underrättelsetjänst har spanat på personerna under en längre tid.

Efter ett stort pådrag kunde dansk polis idag gripa och anhålla en man och en kvinna misstänkta för terrorbrott i utlandet. Enligt Ekstrabladet ska underrättelsetjänsten i Danmark haft koll på de två personerna under en längre tid.

Häktningsförhandling kommer att hållas under fredagen i tingsrätten och åklagaren kommer att begära att förhandlingarna hålls bakom stängda dörrar meddelar polisinspektör Jørgen Bergen Skov.

– Underrättelsetjänsten och har idag genomfört en lyckad polisaktion med två anhållna och flera husrannsakningar i storköpenhamn. Aktionen har genomförts i tätt samarbete och är nu överlämant från underättelsetjänsten till Köpenhamnspolisen där de två anhållna befinner sig, säger han till Ekstrabladet.

Ska ha skickat föremål till IS

Enligt tidningen är personerna misstänkta för att ha skickat föremål från Danmark till IS i Syrien. Exakt vilken typ av föremål det rör sig om vill inte myndigheterna uttala sig om, men tanken har varit att de ska användas i strid.

Mannen och kvinnan är misstänkta för terrorism med mord alternativt dråp och grovt våld, samt försök till terroristbrott.

ARTIKELN HANDLAR OM

Terrorism

Danmark

Syrien