Publicerad:
Uppdaterad:

Politiker misstänks ha blivit våldtagen under knivhot

Av: Maja K Nilsson, Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

En politiker i Falu kommun våldtogs under knivhot i somras.

En förundersökning om grovt våldsbrott pågår men än är ingen gripen.

– Det har en tydlig koppling till mig som politiskt engagerad, säger politikern under en presskonferens.

Enligt uppgifter till P4 Dalarna har det pågått en förundersökning om ett grovt våldsbrott på en politiker sedan i somras.

Kommunen ville inte ge någon information förrän politikern själv berättat om händelsen.

– Personen som det rör håller just nu på att berätta i fullmäktige om vad som hänt, och därefter kommer vi gå ut mer om vad det rör sig om, säger Peter Dahlkvist, kommunikatör på Falu kommun.

”Våldtagen under knivhot”

Politikern berättar själv vid en pressträff i anslutning till torsdagens kommunfullmäktige att han blivit våldtagen under knivhot. Brottet ska ha skett utomhus under sommaren.

– När bussarna slutat gå, i en mild sommarnatt, vandrade jag hem efter en trevlig kväll med en partikamrat. Där slutar det trevliga.

– På väg hem kom en för mig okänd man beväpnad med kniv. Jag blev bryskt behandla och blev också våldtagen under knivhot, säger politikern och berättar att våldtäktsmannen sagt att politikern varit ”förrädare” och ”vänster-kvinnogenitalie”.

– Det har en tydlig koppling till mig som politiskt engagerad.

Politikern berättar att han inte vill stå där han gör. Att han inte vill berätta om det som hänt, helst hade politikern behållt det för sig själv.

– Men demokratin ska vara en okränkbar del av samhället, därför står jag här. I grunden är det vårt demokratiska samhälle som han våldförde sig på, säger han och meddelar även att han inte kommer att lämna politiken.

Förundersökning pågår

Polisen vill inte gå in på några detaljer om händelsen men bekräftar att de utreder ett grovt våldsbrott.

– Det finns ingen person delgiven misstanke eller gripen. Just nu inväntar vi på svar från Nationellt forensiskt centrum, som förhoppningsvis ska leda till en gärningsman, säger Stefan Dangardt, presskommunikatör hos polisen.

Enligt ett ett pressmeddelande från kommunen utreds brottet utifrån ett politiskt perspektiv.

Publicerad:
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN