Terrormisstänkte Akilov får spela schack i häktet – men ingen tandvård

avEbba Thornéus, Jonathan Jeppsson

Kronobergshäktet har gått med på Rakhmat Akilovs nya krav.

Nu har den misstänkte terroristen fått en schackdator i sin cell, enligt uppgift till Aftonbladet.

Däremot får han avslag på begäran om tandläkarbesök.

Jag har inga kommentarer till det, säger advokat Johan Eriksson.

Foto: Lasse Allard

Det var den 7 april som en lastbil körde in i folkhavet på Drottninggatan i centrala Stockholm. Fem personer dog och 39-årige uzbeken Rakhmat Akilov, som greps samma kväll, har erkänt att han utfört attacken.

Akilov är häktad på sannolika skäl misstänkt för dådet och sitter just nu med fullständiga restriktioner på Kronobergshäktet i väntan på rättegång.

Aftonbladet har tidigare skrivit om Akilovs tid i häktet, som innefattat en rad incidenter. Enligt uppgift till Aftonbladet ska 39-åringen bland annat ha attackerat häktespersonalen med rasistanklagelser, gjort ”Hitlerhälsningar” i cellen samt ertappats med ett vasst föremål.

Akilov har även haft flera krav, bland annat dämpad belysning, tillgång till nyhetsmedier och snus. Dock ska endast det förstnämnda ha bifallts.

Fått tillgång till schackdator i cellen

Nu ska ytterligare en förfrågan från den terrormisstänkte bifallits.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har Akilov nämligen fått tillgång till en schackdator i cellen. Något som hans advokat inte vill kommentera.

Jag har inga kommentarer om det men det är väl bra om det är så, säger advokaten Johan Eriksson till Aftonbladet och fortsätter:

– Min klient sitter under väldigt stränga restriktioner och lever under extrema förhållanden. Om det är så så skulle det kunna förhöja min klients levnadsstandard. Allt som gör att du kan tänka på något annat en stund där inne är bra och det behövs inte mycket när man är isolerad.

Nekas tandvårdsbesök

Tidigare i våras beviljades Akilov bidrag för akut tandvård, men enligt uppgifter till Aftonbladet har Akilov nu nekats ett tandläkarbesök då denna förfrågan kommer att behandlas först efter avslutad rättegång.

– Jag har inga kommentarer kring det heller, säger Johan Eriksson som heller inte vill kommentera hur hans klient mår.

Akilov sitter häktad med fullständiga restriktioner, vilket innebär att han inte får ha någon kontakt med yttervärlden eller några andra intagna.

Detta efter att han uppvisat ”visat aggressiva tendenser” vilket gjort att Kriminalvården beslutat att Akilov, varje gång han lämnar cellen, måste hanteras av minst fyra vakter – varav minst en ska vara beväpnad.

Under sekundbevakning

39-åringen är även satt under sekundbevakning – vilket innebär att häktespersonalen övervakar honom dygnet runt genom en glasruta. Detta då han befarades kunna skada både sig själv och andra.

Den omfattande utredningen kring Akilov pågår just nu för fullt och över tusen förhör har hållits i terrorutredningen. Den 8 juni omhäktades Akilov och åtal beräknas kunna väckas först kring årsskiftet.

I maj lämnades den rättspsykiatriska utredning som gjorts av Akilov in till tingsrätten som konstaterade att den misstänkte terroristen inte lider av en allvarlig psykisk störning och kan därmed dömas till fängelse.

ARTIKELN HANDLAR OM