Donald Trump – USA:s nye president

Twitter: Därför stoppar vi inte Trump

Av: 

Nivette Dawod

NYHETER

Nordkorea har kallat Trumps tweets ”en krigsförklaring”.

Det har fått flera användare att kräva att den amerikanska presidentens konto stängs ner - eftersom hans tweets kan bryta mot mikrobloggens regler.

Nu svarar Twitter att faktorer som nyhetsvärde och det allmänna intresset spelar in för att man inte raderar tweets.

Kraven om att Donald Trumps twitterkonto ska stängas ner, eller att enskilda tweets ska tas bort, av mikrobloggen Twitter, har väckts ett flertal gånger sedan han tillträdde ämbetet.

Trump har fått kritik även av partikollegor för sitt ivriga twittrande som handlat om allt från tv-programledares utseende och kommentarer om idrottsstjärnor till - nu i helgen - säkerhetspolitiska kriser i världen.

Nu har kraven hörts igen. Den här gången handlar det om den allt mer giftiga retoriken mellan USA och Nordkorea. Bland annat undrade den förre Obama-medarbetaren Kal Penn i augusti om Trumps ”kärnvapenkrigshot” inte stred mot Twitters användarvillkor.

Trump twittrade också i söndags vid den nordkoreanske utrikesministern Ri Yong Hos tal i FN och skrev att om utrikesministern upprepade diktatorn Kim Jong-Uns tankar skulle Nordkorea ”inte finnas bland oss så mycket längre”

Just heard Foreign Minister of North Korea speak at U.N. If he echoes thoughts of Little Rocket Man, they won't be around much longer!

”Förklarade krig”

Den tweeten tolkades som ett regelrätt hot av många, inklusive den nordkoreanska regimen.

– Vi hoppades ärligt talat att ordkriget mellan Nordkorea och USA inte skulle leda till handling. Men Trump förklarade krig i helgen genom att säga att vårt ledarskap inte skulle överleva länge till, sa Ri Yong Ho i en kommentar efter tweeten.

När frågan nu återigen väcks om ifall Trumps beteende på Twitter kan bryta mot regler eller användarvillkor, som att sprida hat och hot, svarar Twitters ledarskap i en serie tweets.

”Några av er har frågan varför vi inte har tagit ner tweeten som nämns här”, inleder mikrobloggens ansvariga och länkar till Trumps tweet om utrikesministerns tal.

Man fortsätter därefter: ”Vi håller alla konton ansvariga gentemot samma regler, och tar hänsyn till ett antal faktorer när vi utreder om tweets bryter mot våra regler”

Några av de faktorerna är ”nyhetsvärde” och ”om en tweet är av allmänintresse”, skriver Twitters ansvariga.

”Ska bli bättre”

VD:n Jack Dorsey skriver också i en tweet att företaget lägger mycket kraft på att bli tydligare och mer transparenta kring hur processen går till när man undersöker tweets.

”Vi ska bli bättre”, sammanfattar han.

Den amerikanska presidentens Twitterkonto, med nästan 40 miljoner följare, har alltså både ett nyhetsvärde och ett allmänintresse, slår Twitter fast. Därför har inte tweets som kan tolkas som hatspridande eller hotfulla raderats.

Hårda kommentarer har dock fått Twitters ansvariga att reagera tidigare. Ett stort antal användarkonton varnades eller stängdes ner efter intensiva nätattacker mot ”Ghostbusters”-skådespelaren Leslie Jones under förra sommaren. En av användarna som stängdes av från Twitter var den kontroversiella högerdebattören och Breitbart-skribenten Milo Yiannopoulos som eldade på sina över 388 000 användare att skriva smädelser till Leslie Jones.

– Vi vet att många tycker att vi inte har gjort tillräckligt för att förhindra den här typen av beteende på Twitter. Vi håller med, skrev företaget då i ett officiellt uttalande.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu är det rea hos Cervera: 20-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Bannon mobiliserar mot Trumps kandidat – stödjer kristen fundamentalist

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trump – USA:s nye president

Sociala medier

Nordkorea

Twitter

Donald Trump

Jack Dorsey