Donald Trump – USA:s nye president

Därför går Trump i krig med sportstjärnorna

Av: 

Joakim Magnå

NYHETER

Donald Trumps ordkrig med den amerikanska idrottsvärlden rasar envetet vidare.

Varför?

Han vill charma sin alltmer skeptiska väljarbas.

– Han vet att folk kommer bli uppjagade, säger en anonym tjänsteman i Vita huset till politiksajten Politico.

Konflikten började i fredags när Donald Trump talade i Huntsville, Alabama. Trump röt till mot att vissa NFL-spelare knäar eller sitter under nationalsången innan matcherna. Spelarna borde sparkas, tycker han. Presidenten hamnade även i luven på NBA sedan storstjärnan Stephen Curry sagt att mästarlaget Golden State Warriors inte vill besöka Vita huset.

Sedan dess har Trump fått mothugg av en lång rad lagledare, ägare och spelare, bland annat superstjärnan LeBron James.

Protesterna grundar sig i den rasism och orättvisa de afroamerikanska spelarna ser i det amerikanska samhället.

Trump har krigat på i intervjuer och på Twitter under helgen. Han säger att det inte handlar om ras, utan om respekt för den amerikanska flaggan och det den står för.

Samtidigt flyttas fokus från politiken, som misslyckandet att riva upp Obamacare. Men enligt källor i Vita huset är det också ett medvetet sätt för Donald Trump att återknyta till sin väljarbas.

– Han vet att folk kommer bli uppjagade och prata om det, säger en anonym Vita huset-anställd till Politico.

”För några billiga applåder”

Tjänstemannen påpekar att Trump fruktar att anhängarna svajar, svikna av hanteringen av migrantprogrammet Daca och uppgörelsen med Demokraterna om att höja skuldtaket och hålla igång finansieringen av de federala myndigheterna.

Donald Trump har tidigare åtnjutit ett stabilt stöd bland NFL-lagens ägare, varav sju donerade miljoner till presidentinstallationen.

Men nu har bland annat Jacksonville Jaguars Shahid Khan och New England Patriots Robert Kraft anslutit till protesterna mot Trump.

– Han slängde sina kompisar framför bussen. Och varför? För några billiga applåder i Alabama, säger sociologen Harry Edwards till Politico.

Genom att verbalt attackera de professionella basket- och fotbollsstjärnorna ger sig Donald Trump in i en häxkittel – där det är svårt att bortse från rasaspekten.

Vita ägare, vita fans

Majoriteten av spelarna i NFL och NBA är afroamerikaner medan merparten av ägarna är vita. Över 83 procent av NFL-fansen är dessutom vita, enligt uppgifter som Reuters tog del av 2014.

– Ju mer Trump kan få det att handla om svarta mot vita, desto gladare blir han, säger Harry Edwards till Politico.

Chris Ruddy, vd för mediaföretaget Newsmax och gammal vän till Trump, säger att presidenten ser patriotismen men inte rasismen.

– Han är som i en bubbla, han vet att han inte är rasist och hans vänner vet det. Han ser det som att han står upp för sanningen. Men media berättar något annat för resten av landet, säger han, enligt Politico.

”Borde kastas ut”

Medan de amerikanska fotbolls- och basketlagen enats mot Donald Trump finns det en sport där stödet för presidenten är starkare – Nascar.

– Alla som inte står upp under nationalsången borde kastas ut ur landet. Punkt, säger Richard Petty, delägare i Richard Petty Motorsports, till AP.

Nascar får vita amerikaner att flockas kring racingbanorna och det är inte ovanligt att sydstatsflaggan från amerikanska inbördeskriget vajar i publikhavet. Flaggan, vanlig i vit makt-sammanhang, har tillsammans med statyer av sydstatsgeneraler varit i blåsväder i år.

Organisationen Nascar säger i ett uttalande att respekten för den amerikanska flaggan är grundläggande, men fortsätter så här:

”Tack vare mångas uppoffring lever vi i ett land med enastående frihet och oräkneliga rättigheter, bland annat rätten att fredligt uttrycka sin åsikt.”

Trumps Twitter-tirad fortsätter: ”Kolossalt bakslag för NFL och dess spelare för respektlösheten mot vårt land”.

Tremendous backlash against the NFL and its players for disrespect of our Country. #StandForOurAnthem🇺🇸

ANNONS

Bianca Ingrossos nya kollektion ute nu - köp dina sommarkläder innan det tar slut!

Extern länk från Gina Tricot

Klicka här

Publisert:

LÄS VIDARE

Trumps motattack: ”Buade ut spelarna som knäböjde”

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trump – USA:s nye president

Donald Trump

NFL

NBA

Rasism