Muf-ledare kräver hårdare tag mot friskolor

Av:  TT

Muf-ordföranden Benjamin Dousa är kritisk till flera friskoleföretag – och det egna moderpartiet. Arkivbild.
Muf-ordföranden Benjamin Dousa är kritisk till flera friskoleföretag – och det egna moderpartiet. Arkivbild.

Moderata ungdomsförbundets ordförande Benjamin Dousa uttrycker skepsis mot delar av det svenska marknadsliberala skolsystemet.

Dousa befarar att avarter och brister som uppstått i systemet kan omkullkasta det fria skolvalet. Ett av problemen är friskoleföretag som tullar på antalet undervisningstimmar:

– Hade jag varit utbildningsminister hade de här koncernerna som drar ner på undervisningstid för att tjäna pengar på skolpengen antingen behövt förändra sig, eller helt gå under, säger han i en intervju med Svenska Dagbladet.

Enligt Lärarnas riksförbund kan undervisningstiden för en gymnasiekurs på 100 poäng variera mellan 50 och 110 undervisningstimmar.

– Och ändå kan man behålla hela skolpengen, det är helt orimligt, säger Muf-ordföranden och nämner skolor som Jensen gymnasium och Kunskapsskolan, där eleverna ofta inte går heldagar som i andra gymnasieskolor.

Dousa är även kritisk till borgerligheten som han anser har nära kopplingar till friskoleföretagen:

– Moderaterna och borgerligheten har suttit i knät på friskoleföretagen. Och värnat deras aktieägare snarare än elever, föräldrar och skattebetalare, säger han.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN