Tusentals fast på stränderna i Australien

Tolv döda i skogsbränderna

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

När det var för sent att fly tog tusentals skydd på stränderna.

En far och en son rapporteras ha dött i New South Wales under tisdagen.

Nu rasar australier mot beslutet att inte ställa in nyårsfyrverkerierna i Sydney.

En frivillig brandman har dödats och två har skadats i delstaten New South Wales när fordonet de färdades i vällte omkull i hårda kastvindar på måndagen, rapporterar australiensiska ABC News.

Under tisdagen drog branden in genom byn Cobargo. Två personer har dött och en tredje saknas. De döda tros vara far och son.

Enligt Reuters uppmanade myndigheterna på måndagen 30 000 turister att lämna det populära semesterområdet East Gippsland öster om staden Melbourne. Boende uppmanades att sätta sig i säkerhet.

1 av 4 | Foto: Sam Mooy / Getty Images AsiaPac

Tusentals fast på stranden

Senare på måndagseftermiddagen lokal tid ändrades uppmaningen, eftersom det bedömdes ha blivit för sent för att evakuera. Turister och boende som var kvar i området skulle nu på grund av den täta röken och snabbt rörliga bränderna att hålla sig borta från vägarna.

När en varningssiren började ljuda i staden Mallacoota sökte sig tusentals människor mot stränderna. Havet, himlen och sanden färgades blodröd och askan yrde i luften.

– Det skulle varit dagsljus men det blev mörkt som vid midnatt, och vi hörde elden dåna. Vi var livrädda, säger David Jeffrey till BBC.

Delstatens räddningstjänstchef Andrew Crisp sa att ”eldpelare” trycktes upp mot atmosfären och skapade egna farliga vädersystem.

– Det slår blixtar från de här pelarna, sa han under en presskonferens, enligt Reuters.

”En högriskdag”

– Det är en högriskdag för Victoria, en dag som vi inte ofta ser, sa Andrew Crisp

Hårda vindar har fått nya bränder att flamma upp i delstaterna Victoria och New South Wales de senaste dagarna. Med temperaturer på över fyrtio grader väntades risken för nya bränder förbli hög.

De senaste veckorna har en yta stor som Japan eldhärjats i östra Australien. Antalet döda räknas nu till tolv, rapporterar BBC. Tre av dem är frivilliga brandmän.

1 av 6 | Foto: Mick Tsikas / TT NYHETSBYRÅN

Bara i delstaten New South Wales har 900 hem förstörts. Staden Sydney har varit täckt av rök i veckor.

Ska hålla fyrverkerier

Frivilliga brandmän har tidigare inte getts ersättning för sina insatser, men den federala regeringen lovar nu att de ska kompenseras för förlorad arbetsinkomst.

Bränderna i Australien i veckor har satt fokus på klimatförändringarna, som forskare anser har förlängt och förvärrat skogsbränderna. Landets premiärminister Scott Morrison har fått hård kritik för sitt beslut att resa på semester till Hawaii under bränderna och för sitt hårdnackade försvar av landets kolindustri.

Myndigheterna i Sydney genomförde det traditionella nyårsfyrverkeriet, trots ett totalt eldningsförbud. En namninsamling på nätet som krävde att fyrverkerierna skulle ställas in och att pengarna skulle skänkas till frivilliga brandmän och drabbade bönder hade på måndagen fått 272 000 underskrifter, rapporterar News.com.au.

1 av 4 | Foto: Photo by James Gourley/Getty Images
Myndigheterna i Sydney genomförde det traditionella nyårsfyrverkeriet, trots ett totalt eldningsförbud.
Publicerad:

LÄS VIDARE