Britterna går till ödesval: ”De som sitter vid makten måste besegras”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

LONDON. Generationens viktigaste val val, enligt politikerna.

För väljarna ligger fokus på EU-utträdet.

– Jag bytte till Tory-partiet så att vi kan få brexit avklarat och börja fokusera på andra frågor igen, säger Paul Stewart, 54.

Laddar Live Upplevelse

Det ösregnar på flera håll när Storbritannien håller sitt första decemberval sedan 1923. Både Labour och Tories har kallat parlamentsvalet för ”denna generations viktigaste” - och får av många av de britter som trotsat ovädret för att ta sig till vallokalerna.

– De är äckliga, de är skandalösa, de är högervridna och på allvar väldigt farliga, säger Liz, 72, om den sittande regeringen.
Foto: PETER VAN DEN BERG
– De är äckliga, de är skandalösa, de är högervridna och på allvar väldigt farliga, säger Liz, 72, om den sittande regeringen.

– Demokrati är det viktigaste som finns och denna regering som sitter vid makten just nu måste besegras, säger Liz, 72, som inte vill ha med sitt efternamn.

– De är äckliga, de är skandalösa, de är högervridna och på allvar väldigt farliga.

Hon har precis lagt sin röst på Labours Emma Dent Coad i valdistriktet Kensington.

Dent Coad, som 2017 vann valet med 20 rösters majoritet, är tydligt emot landets EU-utträde. Det är Liz också.

– Brexit är den största katastrof som drabbat detta land sedan andra världskriget. Det är en stor skam. Vi är helt förkrossade av det, säger hon.

Foto: PETER VAN DEN BERG
– Jag bytte till Tory-partiet så att vi kan få brexit avklarat och börja fokusera på andra frågor igen, säger Paul Stewart, 54.

Paul Stewart, 54, röstade för brexit 2016 och har i detta val bytt parti till de konservativa – för att vara säker på att utträdet kan bli av.

– Vi vill inte ha en minoritetsregering, det är det det handlar om. Så som det varit nu det senaste året har varit förskräckligt, säger han.

Egentligen skulle Paul Stewart vilja fokusera på andra frågor. Men som för de flesta brittiska väljare så har detta val kommit att handla väldigt mycket om brexit.

– Jag kan tala för alla i landet när jag säger att vi är helt utmattade av det här, säger Paul Stewart. Vi vill bara gå vidare nu. Det finns så många andra saker i det här landet som behöver få uppmärksamhet. 

– Jag har bland annat röstat på de gröna – det beror lite på vilket ämne som är viktigast för dagen. Och just nu är brexit viktigast.

1 av 4 | Foto: PETER VAN DEN BERG
En man går med sin hund till en vallokal i Kensington.

”Kan inte rösta Labour med gott samvete”

Ella, 28, har också bytt parti inför valet. Hon hade varit medlem i labour sedan hon var 17 men gick ur i fjol – missnöjd med hur ledaren Jeremy Corbyn hanterat antisemitismanklagelser mot partiet. Ella, som är emot brexit och därför lade sin röst på liberaldemokraterna, säger att hon själv fått utstå antisemitism som medlem.

– Jag är judinna och jag tycker att det sätt man hanterat det på varit helt avskyvärt, säger hon.

– Jag anklagar inte Jeremy Corbyn för att själv vara antisemit men så som vissa fall i partiet hanterats är chockerande och jag känner inte att jag med ett gott samvete kan rösta labour.

Tre miljoner nya väljare har registrerat sig för att rösta. Över två miljoner av dem är under 35. 

Foto: PETER VAN DEN BERG
19-årige Bilal förlorade flera vänner i branden i Grenfell Tower vilket påverkar hur han röstar.

”Måste ske en förändring”

– Det måste ske förändring och det är viktigt att vi utnyttjar möjligheten vi fått nu att få folk ombord som kan ändra, säger 19-årige Londonbon Bilal som i år röstat för första gången.

I veckan anklagades Boris Johnson för att vara känslokall när han först vägrade titta på en bild på en fyraårig pojke som tvingats ligga på ett sjukhusgolv på grund av platsbrist.

Vallokalen i Kensington ligger ett stenkast från Grenfell Tower. Regeringens hantering av branden i området 2017 som tog 72 personers liv har också påverkat hur folk i området röstar.

– Jag var här när det hände och har några vänner som dog där. Regeringens reaktion var inte bra nog, säger Bilal.

– Folk som Corbyn som kom hit direkt och har varit där för oss sedan dess och som såg till att vi kände oss sedda, det är sådana människor jag känner kommer leda oss till en ljusare framtid.

1 av 6 | Foto: Foto : MATT DUNHAM/ AP TT NYHETSBYRÅN
Vallokal i Ace Launderette i Oxford, England.
Publicerad:

LÄS VIDARE