Polisen varnar för misstänkt åldringsrånare i Uppsala

Tre personer uppringda av ”falsk polis”

avOskar Forsberg

I dag har polisen i Uppsala tagit emot tre anmälningar från äldre personer.

Samtliga har blivit uppringda av en person som utgett sig för att vara polis.

– Hela upplägget som har presenterats är så långt ifrån polisarbete man kan komma, säger Daniel Wikdahl på polisen i Uppsala.

Under eftermiddagen i dag har polisen i Uppsala fått in tre anmälningar från äldre Uppsalabor som blivit uppringda av en person som utger sig för att vara polis.

Personen ska ha påstått att de äldre riskerar att utsättas för ett brott och efterforskar samtidigt vilka värdeföremål de har i hemmet.

Befarar att det är brott som planeras

Personen ber sedan de äldre att ”spela med” när brottet sker och påstår att polis kommer vara på plats och avbryta brottet. Det skriver polisen i Uppsala.

Man understryker att ingenting är sant och misstänker nu att det är en bedragare som ligger bakom telefonsamtalen.

”Det ingår inte bland polisens arbetsmetoder att låta äldre människor agera lockbeten i syfte att fånga in brottslingar. Tvärtom befarar polisen att samtalen har ringts för att underlätta att genomföra rån eller andra brott”, skriver Uppsalapolisen på sin hemsida.

– Misstänker vi allvarliga händelser så ringer vi inte utan då åker vi ju dit, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson på polisen i region mitt och fortsätter:

– Hela upplägget som har presenterats är så långt ifrån polisarbete man kan komma.

Har förhörts

De tre personer som blivit utsatta har förhörts noga av polisen.

Man tror också att fler kan vara utsatta och uppmanar alla som känner igen tillvägagångssättet att kontakta polisen på 114 14.

ARTIKELN HANDLAR OM

Uppsala

Brott

Bedrägeri