Almapristagaren: Börjar snart gråta

Av:  TT

Den flamländske författaren Bart Moeyaert blir årets mottagare av Astrid Lindgren Memorial Award, Almapriset.
Den flamländske författaren Bart Moeyaert blir årets mottagare av Astrid Lindgren Memorial Award, Almapriset.

Årets Almapris på fem miljoner kronor går till den flamländske författaren Bart Moeyaert. Valet synliggör "ett självlysande författarskap", skriver juryn i sin motivering.

Bart Moeyaert befinner sig på barnboksmässan i Bologna när TT når honom.

– Det här är underbart. Jag debuterade när jag var 19 år, läste Astrid Lindgren från att jag var nio år och påverkades av henne, säger han och berättar att han själv kommer från en stor familj där han var en av sju bröder.

– Det kändes så rätt med Astrid. Jag läste om Bullerbyn och Saltkråkan där det också handlar om stora familjer, så jag kunde verkligen relatera, säger Bart Moeyaert medan folk hurrar för honom i bakgrunden.

– Var inte så snälla, då börjar jag snart gråta, utropar han lyckligt.

Boel Westin, ordförande i Almaprisjuryn, tillkännager att årets pris går till den flamländske författaren Bart Moeyaert.
Boel Westin, ordförande i Almaprisjuryn, tillkännager att årets pris går till den flamländske författaren Bart Moeyaert.

Produktiv författare

Bart Moeyaert debuterade redan som 19-åring som författare med romanen "Duet met valse noten". Sedan dess har denne produktive författare skrivit mer än 50 böcker – allt från bilderböcker till poesi. Han skriver också tv-manus och pjäser och undervisar i kreativt skrivande.

"Bart Moeyaerts förtätade och musikaliska språk vibrerar av undertryckta känslor och outtalade önskningar. Med filmisk närvaro gestaltar han ögonblick där relationer ställs på sin spets samtidigt som berättelsernas komplexitet pekar på vägar vidare", skriver juryn i sin motivering.

– Jag älskar er! Åh, det är fantastiskt, sade en klart överväldigad pristagare när juryns ordförande Boel Westin ringde upp för att berätta att han fått priset.

Årets Almapristagare Bart Moeyaert är inte ute efter att gestalta idyller, eller klichébilden av den rena, oskuldsfulla barndomen, konstaterar juryn. I en av de få böcker som finns utgiven på svenska, "Kärleken man inte förstår", skildras en trasig familj i upplösning – sedd genom en 15-årings ögon.

Den flamländske författaren Bart Moeyaert får årets Almapris. Pressbild.
Den flamländske författaren Bart Moeyaert får årets Almapris. Pressbild.

Inspirerad av Sinatra

Moeyaerts passionerade intresse för musik avspeglas på olika sätt i hans författarskap. Flera av hans böcker har inspirerats av genrer eller låtar, bland annat Nancy Sinatras "These boots are made for walking" ("De melkweg" som kom 2011).

Boel Westin konstaterar att Bart Moeyaert har en osviklig förmåga att gestalta den unga människan som inte har funnit sin plats – mellan barndom och vuxenliv, i en familj, eller i världen.

– Hans texter behandlar det komplexa på ett enkelt sätt, i positiv bemärkelse. De är inte svårbegripliga, men man behöver läsa långsamt för att se vad som står. Och han vidrör ofta komplexa frågor, säger hon till TT.

"Två olika världar"

Westin berättar om hans bok “Vintergatan” (“De melkweg”, 2011), som handlar om tre unga barn på en mur som kommenterar en kvinna och en hund som går förbi.

– Bakom dem pågår arbetet på ett skrotupplag. Och det där är så typiskt för honom: två olika världar, med en mur emellan.

Bart Moeyaert debuterade tidigt, och även om han mest skriver realistiskt har han även skrivit djurberättelser, bilderbokstexter, noveller och dramatik. Dessutom är han översättare. Få av hans böcker har kommit ut på svenska, här är han relativt okänd.

– Men det hoppas vi ändra på, för det förtjänar han. Bart Moeyaert skriver fantastiskt, variationsrikt och är verkligen en fullblodsförfattare, säger Boel Westin.

Internationell ryktbarhet

Erik Titusson, förläggare och chef för Lilla Piratförlaget, var på plats på barnboksmässan i Bologna när årets pristagare tillkännagavs.

– Det märktes att det här var ett extremt populärt val av juryn. Jublet steg mot taket, det var väldigt rörande, säger han.

Han beskriver Bart Moeyaert som en stor kulturpersonlighet med stor betydelse för europeisk barn- och ungdomslitteratur.

– Hans böcker har påverkat många andra författare och han har verkat väldigt brett inom barn och ungdomslitteraturen, dels inom lyrik men också med bilderböcker och ungdomsböcker. Han har en väldigt bred produktion.

"Är lite förvånad"

Åsa Warnqvist, forskare på Svenska barnboksinstitutet har bara läst en bok av årets Almapristagare, en "jättefin barnbok", som gjordes i samarbete med Anna Höglund. Hon ställer sig ändå frågande till juryns val.

– Alldeles oavsett så är det här är en person från Belgien, och det är en överrepresentation bland pristagarna av författare från det angloamerikanska språkområdet och det område i Europa som den här författaren kommer från.

– Så jag blev lite förvånad att juryn inte valde någon från en annan del av världen. Vår kulturminister Amanda Lind talade ju om mångfald och gemenskap i sitt inledningstal, och tryckte på att det här är ett internationellt pris. Då tyckte jag att det var lite synd att vi fick ännu en pristagare från Europa.

Bart Moeyaert tar emot priset vid en ceremoni i Stockholms konserthus den 29 maj i år.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN