Kraftigt regnoväder på väg in över Sverige

Kan komma drygt 35 millimeter på några få timmar

avEbba Thornéus

Stora regnmängder är just nu på väg in över Sverige.

Uppemot 35 millimeter regn kan komma på bara tre timmar.

– Det kan vara skönt att hålla sig inomhus när det kommer, säger Henrik Reimer, meteorolog på SMHI.

Ett område med kraftig åska och regn befinner sig just nu över Östersjön och väntas röra sig in över Gotland under tisdagsförmiddagen.

Samtidigt väntas varm och ostadig luft dra in söderifrån vilket bidrar till att kraftiga skurar kan bildas under tisdagen över Götaland.

– Vi har en varmfront som rör sig in söderifrån och en kallfront som kommer norrifrån så det blir en krock där kan man säga vilket skapar dessa kraftiga skurar på flera håll i Götaland, säger Henrik Reimer, meteorolog på SMHI.

35 mm på tre timmar

Totalt kan det på sina håll handla om så mycket som 35 mm på under tre timmar. Det är dock väldigt osäkert var de största mängderna kommer att falla.

Riskprognosen ligger just nu över Skåne, Blekinge, Kronoberg, Halland, Jönköping, Kalmar, Öland, Gotland, Västra Götaland och Östergötland.

– Vi kan inte säga exakt var det kommer att hamna eftersom att våra modeller hoppar fram och tillbaka hela tiden, säger Henrik Reimer.

I samband med skurarna väntas även kraftig åska och kraftiga vindbyar.

– Så det kan vara skönt att hålla sig inomhus när det kommer.

Det finns även risk för lokala översvämningar i källare och på vägar, dagvattensystem och mindre vattendrag i samband med att regnet drar in.

1 av 2 | Foto: Berit Roald / TT
Arkivbild.

Kan bli en varning

SMHI flaggar dock för att osäkerheten i väderutvecklingen är stor, och att den nuvarande riskbedömningen kan komma att ersättas med en varning.

De kraftiga regnmängderna väntas fortsätta under hela tisdagen och in på onsdagen då delar även sträcker sig in över Svealand.

– Då kan det också bli en del kraftiga skurar lokalt men var dessa hamnar är också väldigt svårt att svara på i nuläget, säger Henrik Reimer.

Samtidigt är risken för skogsbränder stor i mellersta Sverige. Både i Södermanland, Stockholm, Västmanland, Uppsala och Gävleborg är i riskzonen, men faran minskar i takt med att lokala regnskurar drar in.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

SMHI

Åska