Publicerad:
Uppdaterad:

Meteorologen: Här blir det åska och regn i helgen

Efter torkan – norskt regnfenomen drar in

Av: Johan M Söderlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter torka, bränder och strålande sol tar vädret en dramatisk vändning.

Nu drar det norska regnfenomenet in över Sverige.

– Det finns en risk att det kan komma mellan 20 och 50 millimeter regn, säger Ian Engblom, meteorolog på Foreca.

Den rekordtidiga torkan har redan slagit rot på flera platser i Sverige.

Brandmän som den senaste veckan desperat har kämpat mot skogsbränderna har vädjat om ett blötare väder. Nu har de anledning att jubla.

En dramatisk vändning i väderleken ser ut att dra in över västra och södra delarna av Sverige – från Norge.

Speciellt regnfenomen

Norrmännen kommer att få stålsätta sig inför en av årets blötaste helger – och kaos. Enligt norska meteorologer väntas störtregn i södra landet med mängder uppåt 100 millimeter varje dag. Den norska nyhetssajten VG skriver att det rör sig om ett ”speciellt regnfenomen”. Dessutom drar ett enormt åskväder in och det finns en risk för jordskred.

Ovädret verkar sedan avta när det rör sig in över Sverige, men skyfall är att vänta.

– Redan i natt väntas en kallfront dra in med kraftigt regn över västkusten och Skåne. SMHI varnar för åska och kraftiga regnskurar, så det finns en risk att det kan komma mellan 20 och 50 millimeter regn. Lokalt kan det komma ännu mer i områdena längs västkusten och neråt Skåne, säger Ian Engblom, meteorolog på Foreca.

1 av 2 | Foto: Johan Nilsson/TT

Det kraftiga regnet kan också påverka brandrisken.

– Det beror på hur mycket regn det hinner komma innan det börjar dundra med åskan, så om det kommer någon åskknall innan det har hunnit blötas ner allt för mycket i terrängen finns en risk att det börjar brinna. Då tar regnet hand om det, förhoppningsvis, säger Ian Engblom.

Under fredagseftermiddagen kom rapporter om flera bränder efter blixtnedslag i Hallands län. Omkring 15 brandmän ryckte ut till de platser i skogarna där lågorna härjade och lyckades släcka dem.

Risken för gräsbränder är fortfarande måttlig eller hög. Samtidigt ser skogsbrandrisken ut att avta där åskovädret och skyfallen drar in i helgen, enligt SMHI:s brandriskkartor.

Här blir det kanonväder

Resten av Sverige kan fortsätta att vältra sig i värme och vårsol.

– Det kommer överlag vara ganska soligt väder. Det kan vara lite stackmoln med lite höga slöjmoln på himlen på en del håll, främst i Svealand. I Norrland blir det rejält med sol, säger Ian Engblom.

Vilka temperaturer kan vi prata om där?

– Lokalt mot 20 grader i Norrland och lite allmänt runt 20 grader i Svealand. Mot söndagen blir det lite lägre temperaturer.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: