Sexköpare i Uppsala nu inför rätta

avFelix Blom

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu åtalas de män som misstänks ha köpt sex på massagebordellen i Uppsala.

Bordellmamman åtalades förra året för grovt koppleri. Nu åtalas 22 män för köp av sexuell tjänst i bland annat Uppsala.

Under hösten 2018 rullade en omfattande bordellhärva upp i Uppsala. Polisen gjorde då i oktober ett tillslag mot en thaimassagesalong på Hjalmar Brantingsgatan och en kvinna åtalades för grovt koppleri. Hon ska dessutom, enligt åklagaren, hänsynslöst utnyttjat kvinnorna som arbetat i lokalerna. Åklagaren hade då bevis för 889 sexköp som skett vid bordellen i Uppsala och en annan bordell i Järfälla.

Foto: Polisen
Ett behandlingsrum i en av salongerna. 

30 misstänkta fall

Nu väcks åtal mot flera av de sexköpare som då var del i bevisningen mot den misstänkte ”bordellmamman”. Totalt handlar det om 30 fall av köp av sexuell tjänst. 10 män åtalas för köp av sexuell tjänst vid bordellen i Uppsala. Åklagare Birgitta Fernlund menar att åtalet som kom under fredagen på sätt och vis är en kompletering till det grova kopplerifallet som gick till åtal förra året. Då kunde man peka på att nästan 900 fall av sexköp ägt rum på de bägge bordellerna.

– I den utredningen framkom det att ett större antal personer var misstänkta. Men det var inte praktiskt möjligt att hantera det inom ramen för den rättegången, säger Birgitta Fernlund.

Nya män, samma bevis

Åtalet som kom under fredagsmorgonen omfattar 22 män. Det går inte att säga hur många av de nästan 900 sexköpen som de stod för. Men åklagaren bedömer att hon kommer kunna bevisa 30 stycken.

– Det här är brottsmisstankar som uppkom redan i den tidigare utredning. Det gäller nya personer, men är delvis samma bevisning, säger kammaråklagare Birgitta Fernlund.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Uppsala

Koppleri

Järfälla