Inga tecken på smittsam älgsjukdom

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Jordbruksverket stoppar de extra provtagningarna av CWD. Enligt deras bedömning beror sjukdomen på ålder, inte smitta. Arkivbild.
Foto: Paul Kleiven/NTB Scanpix/TT
Jordbruksverket stoppar de extra provtagningarna av CWD. Enligt deras bedömning beror sjukdomen på ålder, inte smitta. Arkivbild.

Sjuka älgar bär inte på smitta – deras problem beror troligtvis på hög ålder.

Därför stoppar Jordbruksverket den extrainsatta provtagningen av "galna älg-sjukan", Chronic Wasting Disease.

Det var efter att två stapplande, avmagrade och till synes blinda älgar hittats i Arjeplogs kommun för ungefär ett år sedan som Jordbruksverket beslutade att utöka provtagningen av CWD, avmagringssjuka, hos älg. Sjukdomen finns i två varianter, en smittsam och en icke smittsam, åldersrelaterad variant.

Efter att en bra bit över 600 tester samlats in i både Arjeplog och Arvidsjaur hade i september 2019 bara ett fall av sjukdomen tillkommit. Den drabbade älgkon var tio år gammal och visade inga sjukdomssymptom vid fällningstillfället.

– Allt som allt stärker det vår teori om att det handlar om en åldersförändring, alltså inte en smittsam variant av CWD. Men det återstår fortfarande en djupgående analys av provresultaten, och det är lite för tidigt ännu att orda om det, säger Lotta Hofverberg, chef på smittbekämpningsenheten på Jordbruksverket, till NSD.

Men några fler extraprover på älg behöver inte myndigheten.

– Beslutet baserar vi på hur många älgar som skjutits mot hur många älgar som finns i området, säger Hofverberg.

Publicerad:

LÄS VIDARE