Internationell rankning: Malmö – bra för familjer men otryggt

avAftonbladets lokalredaktion

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: COLORBOX

Det tyska flyttbolaget Movinga har jämfört och betygsatt 150 storstäder i världen.

Svenska städer rankas generellt sett högt men Malmö har hög arbetslöshet och upplevs som otryggt, enligt undersökningen.

Studien som bygger på både officiella data och egna enkätundersökningar jämför livskvalitet, familjelagar och upplevd trygghet, sammantaget rangordnas 150 städer i tretton olika hänseenden.

Helsingfors, Quebec, Oslo, München och Köpenhamn ligger i topp. För Sveriges del ser det ut som följer: Stockholm blir sexa, Göteborg tia, Uppsala hamnar på plats 18 och Malmö på plats 21.

Det som drar ner Malmös betyg är stadens höga arbetslöshet, på 13,9 procent. Och upplevd säkerhet – som placerar Malmö på plats 78 i det avseendet. På samma nivå som Chicago, Denver och Washington. Malmö hamnar också långt ner också när det gäller "områdessäkerhet". Många föräldrar med barn i åldern 7-9 år är i Malmö obekväma med "att låta mitt barn gå ensam till kvartersbutiken", skriver Sydsvenskan. Dessutom är luftkvaliteten och utbildningsnivån i Malmö inte den bästa.

Men det finns också mycket positivt med staden. Malmö anses exempelvis vara en storstad i världsklass för unga barnfamiljer och räknas som en väldigt familjevänlig storstad.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Malmö