Här är landets bästa sjukhus

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
Akutmottagningen vid Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm, vinnare i klassen mindre sjukhus. Arkivbild.

Universitetssjukhuset Örebro utses till bästa sjukhus 2019 i klassen universitetssjukhus av tidningen Dagens Medicin.

– Vi ska inte slå oss för bröstet för att vi har gjort något märkvärdigt, utan det är ett hårt och systematiskt arbete, säger Jonas Claesson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Örebro.

För andra året i rad kommer Universitetssjukhuset Örebro på första plats i tidningen Dagens Medicins listning. Sjukhuset ligger i topp i de två tyngsta kategorierna: medicinska resultat och tillgänglighet, men får även högsta poäng i flera klasser.

– Det känns fantastisk bra och ger en välbehövlig kraft ut i organisationen och att vi är på rätt spår och gör bra saker, säger Jonas Claesson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Örebro Län.

Dynamiska

Ett systematiskt förbättringsarbete brett ute i organisationen och tanken på att kvalitet uppstår i patientmötet är några av de delar som bidrar till sjukhusets goda resultat, säger han.

Örebro har ett relativt ungt universitetssjukhus vilket skapat möjligheten att tänka nytt i mindre skala inom de ekonomiska ramar som finns.

– Vi bygger något nytt och kan vara lite mer dynamiska och förändringsbenägna än de äldre universitetssjukhusen, säger Claesson.

Västervik och S:t Göran

Som grund för utmärkelsen jämför Dagens Medicin 176 självrapporterade indikatorer från 61 akutsjukhus som de hämtar från olika nationella kvalitetsregister, Socialstyrelsen, Sveriges Kommuner och Regioner samt Graviditetsregistret. Resultaten delas upp i sju kategorier som ska försöka spegla sjukhusens normala verksamhet.

Utmärkelsen Bästa sjukhuset har delats ut sedan 2012 i tre olika klasser. De andra vinnarna är Västerviks sjukhus i klassen mellanstora sjukhus samt Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm i klassen mindre sjukhus.

Publicerad:

LÄS VIDARE