Pingstvän gripen – planerade smuggla åtta ton kokain

En man aktiv i pingstkyrkan har gripits i Mellansverige.

Han misstänks för grova narkotikabrott och för att ha varit med i en organisation som planerade att smuggla in åtta ton kokain i Europa.

Han riskerar 30 års fängelse.

Mannen, som är i 60-årsåldern, levde ett till synes stilla liv på en mindre ort i Mellansverige, och jobbade som volontär vid pingstförsamlingen, har han berättat.

Men under onsdagen greps han av polis. Orsaken är att han är internationellt efterlyst av Italien, misstänkt för grova narkotikabrott. Han misstänks ha ingått i en organisation som hade planerat att smuggla åtta ton kokain från Colombia till Italien. Organisationen ska ha skickat runt 60 kilo kokain till Italien – som en testleverans.

Mannen: Har missionerat för kyrkan

De brott mannen misstänks för ska ha pågått mellan december 2014 och februari 2015. Han häktades i sin frånvaro i Italien förra sommaren, och riskerar upp till 30 års fängelse om han döms. Det framgår av italienska dokument som åklagare Henrik Söderman redogjorde för vid en häktningsförhandling.

– Sverige prövar inte något angående brottsligheten. Vi prövar om det finns förutsättningar att överlämna honom till Italien. Jag ansåg det och begärde honom häktad, och tingsrätten höll med, säger han.

Brotten mannen misstänks för i Italien motsvaras i Sverige av synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott, enligt tingsätten.

Mannen vill inte utlämnas till Italien eftersom han påstår att han utsatts för hot från kriminella. Han är svensk medborgare men har under många år bott utomlands och “missionerat för kyrkan”, har han berättat i polisförhör.

Enligt handlingar från tingsrätten är han dömd i både Holland och England för att ha hanterat narkotika.

Advokaten: Tagit fel på person

Vid häktningsförhandlingen uppgav advokat Kristina Rågmark att mannen även hade dömts för narkotikabrott i Italien 2014. Det handlar i samtliga fall om mindre mängder kokain.

– Han bestrider yrkandet, vill inte bli överlämnad och hävdar att det är sannolikt att man har tagit fel på person. I italienska dokument angavs både fel förnamn och fel födelseland, säger hon.

– Nu har åklagaren 30 dagar på sig att vidta åtgärder.

Åklagaren väntar nu på att den italienska arresteringsordern ska översättas i sin helhet.

– Då kan vi se om alla formella förutsättningar är uppfyllda för en överlämning. När det är gjort kommer jag skicka en framställa till tingsrätten om prövning i frågan om han ska överlämnas. Tingsrättens beslut kan även överklagas, säger Henrik Söderman.

Den 67-årige mannen misstänks för grova narkotikabrott, och kan komma att överlämnas till Italien.
Den 67-årige mannen misstänks för grova narkotikabrott, och kan komma att överlämnas till Italien.
Publisert: