Anssi sände live under attacken: ”Ville berätta för lyssnarna”

Av: Ebba Thornéus, Michael Toll

Publicerad:
Uppdaterad:

Mannen var beväpnad med sabel och skjutvapen när han gick till attack mot eleverna på yrkesskolan i finska Kuopio.

Under attacken sände radiojournalisten Anssi Saarelainen live från sin lokal intill skolan.

– Jag ville berätta för lyssnarna vad som hände, säger han till Aftonbladet.

Det var strax före klockan 13 på tisdagen som en ung man, beväpnad med en sabel och ett skjutvapen, gick till attack inne på yrkesskolan Savolax i Kuopio i östra Finland.

1 av 5 | Foto: Jerker Ivarsson
Radiojournalisten Anssi Saarelainen.

En ung kvinna, som tros ha varit måltavlan för attacken, dödades och tio personer skadades, inklusive gärningsmannen själv. Även en polisman som ingrep skadades.

Sex av de skadade vårdades under onsdagen fortfarande på sjukhus, två av dem för allvarliga skador. Bland de skadade finns, förutom gärningsmannen, även en polis, elever och skolpersonal.

De flesta klarade sig undan med lättare avvärjningsskador.

Var själv elev på skolan

Den misstänkta gärningsmannen, som är född 1994 och finsk medborgare, är själv elev på skolan och tidigare ostraffad.

Vid larmet om dådet ryckte flera polispatruller ut till köpcentrumet Herman, där yrkesskolans lokaler finns, och i vilka gärningsmannen då hade börjat attackera människor.

När polisen konfronterade mannen sköts han med två skott. Han vårdas i skrivande stund på intensivvårdsavdelningen och har ännu inte kunnat höras.

Samtidigt som den dramatiska händelsen utspelade sig satt radiojournalisten Anssi Saarelainen i en lokal precis intill och skulle precis påbörja en livesändning.

1 av 3 | Foto: JERKER IVARSSON
Polis på plats under kvällen.

Började sända live

För Aftonbladets reporter Michael Toll berättar han hur brandlarmet först började tjuta i lokalerna, samtidigt som en röst uppmanade till lugn.

– Sen såg jag genom fönstret hur en beväpnad polis med hjälm och skyddsväst och en annan med en polishund sprang genom korridoren, berättar Anssi Saarelainen dagen efter händelsen.

Strax efter hördes röster och Anssi Saarelainen såg hur en person med ett stickvapen i handen började göra utfall mot poliserna som skrek ”stopp!” till den unga mannen.

– Sedan hörde jag två skott.

Dramatiken som utspelade sig precis utanför hans radiofönster fick Anssi Saarelainen att gå in i sin yrkesroll och började sända live:

– Jag ville berätta för lyssnarna vad som hände och vad jag såg.

”Såg väldigt skadade ut”

Sändningen avbröts dock av polis som kom in i studion.

– De sa att jag var tvungen att lämna lokalen, säger Anssi Saarelainen.

Innan han gick ut såg han hur två personer fördes ut.

– De såg väldigt skadade ut. Jag tror att en av dem var gärningsmannen.

Hur mår du i dag?

– I går var jag inne i en arbetsbubbla men i dag känner jag mig mest chockad, förvirrad och ledsen. Jag kan inte riktigt beskriva vad jag känner just nu men jag hoppas att detta aldrig händer igen, säger Anssi Saarelainen.

Publicerad:

LÄS VIDARE