Malmöföretagare kan prisas av kungen

Eslam Salah efter att juryn tilldelat honom priset.
Eslam Salah efter att juryn tilldelat honom priset.

Eslam Salah från Limhamn är Årets Nybyggare i Region Syd.

Sju år efter flytten till Sverige kan han nu prisas av kungen.

– Att få se resultatet, från att inte ens kunnat landa en intervju, till att få det här priset är ett stort hopp, säger 34-åringen.

Stiftelsen Internationella Företagare i Sverige delar årligen ut H.M. Konung Carl XVI Gustafs pris Årets Nybyggare. Priset vänder sig till företagare med utländsk bakgrund, som stiftelsen vill lyfta fram och hylla.

I den sydliga regionfinalen kammade Eslam Salah, 34, från Limhamn hem titeln Årets Nybyggare.

– Det är en ära och var ingenting jag väntade mig, säger Eslam Salah.

Lämnade Egypten 2012

För sju år sedan invandrade han från Egypten till Sverige. Efter några år där studier varvades med arbete inom grossisthandeln, uppstartande och nedläggning av ett företag samt en flytt tillbaka till Egypten återvände Salah till Sverige 2016.

Förra året startade han upp sitt egna företag, Lupinta, som nu prisats. De erbjuder köttsubstitut i form av lupinbönor. Odlingen av bönorna görs i sin tur på ett hållbart vis, då de är KRAV-certifierade och odlade i Skåne.

– Sedan 2016 har jag arbetat sju dagar i veckan, 16 timmar per dag. Ibland har det hänt att jag jobbat 24 timmar i sträck. Att få se resultatet - från att inte ens kunnat landa en intervju - till att få det här priset är ett stort hopp.

Ytterligare två skåningar nominerade

Nästa månad bär det av till Stockholm och det kungliga slottet. Väl där är Eslam Salah en av landets fyra finalister, som kan bli Årets Nybyggare 2019.

– Jag gör någonting som jag verkligen älskar. Jag gör inte det här för pengarna i första hand utan jag vill skapa en organisation, ett företag, som får påverkan på samhället.

Förutom priset Årets Nybyggare kommer H.M. Konung Carl XVI Gustaf även dela ut utmärkelserna Årets Pionjär och Årets Unga Pionjär. I region syd vann Malmöbon Talal Ashammari, som driver Spares Nordic AB, priset som Årets Pionjär medan det tredje priset i region syd gick till Anton Nakic från Ödåkra.

Finalen tar plats på Stockholms slott den 4 november och de skånska företagarna ställs då mot vinnarna från landets övriga tre regioner.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN