SD-toppens attack på Greta och klimatet: ”Stor klimatbluff”

Sverigedemokraternas Björn Söder attackerar Greta Thunberg i en debatt i Kristianstads kommunfullmäktige.

Han förnekar också klimathotet:

– Vi kommer att se att det här är en stor klimatbluff det handlar om.

Björn Söder – riksdagsledamot för SD och ordförande för partiets lokalavdelning i Kristianstad – deltog i en interpellationsdebatt om kommunens klimat- och energistrategi i veckan.

– Jag ska inte ge mig in i en debatt kring Greta – där han ni hittat er messias kring era klimatreligioner – för jag tycker det är fruktansvärt hur en sårbar tonåring utnyttjas av cyniska vuxna på det sätt som hon gör, sa han.

”Inga lösningar”

Björn Söder fortsatte:

– Och hon har ju inga lösningar på problemen, hon vill ju bara måla upp ett stort problem och ge våra ungdomar klimatångest, som det heter. Det är ungefär den framgång hon har.

Han kallade också klimatförändringarna ”en stor klimatbluff”.

– Hade det varit så att det här klimathotet hade varit vetenskapligt korrekt och riktigt så hade ju inte den här debatten drivits av politiker, den hade drivits av vetenskapsmän.

Greta Thunberg brukar i sina uttalanden vara noga med att påpeka att hon själv inte har några lösningar, utan att man ska lyssna på forskarna.

Bemöttes av moderat

Angreppet på klimataktivisten bemöttes i debatten av bland andra moderaten Göran Montan, skriver Kristianstadsbladet.

– Greta refererar hela tiden till vetenskapen och påstår aldrig någonsin att hon sitter inne med sanningen som sådan. Vad gäller ångesten som ungdomarna känner så är hon ju ett uttryck för hur utbredd den ångesten var och är, det är inte hon som har skapat den, sa han, enligt tidningen.

Björn Söder skriver i ett mejl till Kristianstadsbladet att partiets hållning är ”att klimathotet är överdrivet och att det inte finns någon vetenskaplig konsensus bakom fenomenet.”

PODD Så stor är Greta Thunberg i världen

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Nivette Dawod om Greta Thunbergs tal i FN.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE