Dold kamera avslöjar djurförsöken

Varning för starka bilder

Publicerad 2019-10-16

Apor som är fastspända i metallselar och blödande katter och hundar som lämnas att dö. Det visar nya bilder från ett tyskt laboratorium, tagna med dold kamera av djurrättsaktivister.

En djurrättsaktivist fick, under täckmantel, ett jobb på forskningsanstalten LTP, Laboratory of Pharmacology and Toxicology, i Mienenbuttel utanför Hamburg i Tyskland. Under tiden han arbetade under täckmantel, från slutet av december 2018 till mars 2019, säger han sig bevittnat flera olika djurförsök på hundar, apor, katter och kaniner, skriver Daily Mail.

På laboratoriet testar man att förgifta djuren för att se hur de tar skada, i ett försök att mäta vad en säker dos för människor kan vara. Djuren injiceras med, får att äta eller andas in ett ämne för att mäta de toxiska effekterna. Det framkallar i sin tur ofta kräkningar, inre blödningar, andningsbesvär, feber, hudproblem, organsvikt och ibland död. Djuren får varken bedövning eller smärtlindring.

Lämnas blödande att dö

Några bilderna från forskningsanstalten visar hur apor spänns fast i metallselar i rad längs med en vägg. Apornas huvud och armar är fastspända, de skriker och försöker desperat fly.

Djurrättsaktivisten har även bevittnat hur både katter och hundar har lämnats blödande att dö. Han säger att djuren på anstalten hålls under fruktansvärda förhållanden och att de som arbetar där är våldsamma och inte tränade att ta hand om djur.

– Hundarna viftade på svansen när de var på väg mot döden, de var desperata efter att få någon typ av mänsklig kontakt, säger Friedrich Mullen, från den tyska djurrättsorganisationen Soko Tierschutz, till tidningen.

Aporna behandlades värst

Han berättar att det värsta var hur aporna, av rasen makaker, behandlades.

– De är hållna i trånga små burar. Många har utvecklat kompulsiva tendenser och går runt i cirklar.

Aktivisten hävdar också att Tysklands lagar som ska skydda djur mot djurförsök inte är tillräckligt strikta och kräver att lagarna ändras.

Polisen utreder nu anstalten efter djurrättsaktivistens anmälan. De ansvariga har inte kommenterat avslöjandet.

Följ ämnen i artikeln