Poliser sparkas efter att svart man dog

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Demonstranter på Minneapolis gator efter det uppmärksammade dödsfallet.
Foto: Carlos Gonzalez/Star Tribune/AP/TT
Demonstranter på Minneapolis gator efter det uppmärksammade dödsfallet.

En film som visar hur poliser i Minnesota misshandlar en obeväpnad svart man har spridits på internet och väckt fördömanden och avsky.

Nu har de fyra poliserna fått sparken, fallet utreds av FBI – och borgmästaren Jacob Frey uppmanar åklagare att åtala en av poliserna.

En video filmad i måndags visar hur en vit polis med knäet sätter sig på en svart mans nacke. Mannen ligger på gatan och klagar på att han inte kan andas, men polisen och hans tre kolleger lyssnar inte på hans vädjan.

När de sedan beordrar honom att resa sig ligger han kvar, oförmögen att röra sig. Senare samma dag avled mannen, som heter George Floyd, i Minneapolis i delstaten Minnesota.

När videon spreds kom fördömanden från hela USA och i Minneapolis demonstrerade tusentals på tisdagen. Enligt tidningen Star Tribune kastade flera demonstranter vattenflaskor på kravallutrustad polis, som sköt tårgas.

Vill åtala

Minneapolis borgmästare Jacob Frey hade då redan med omedelbar verkan avskedat de fyra poliserna.

I ett inlägg på Facebook skriver han: "Att vara svart i USA ska inte vara en dödsdom".

På onsdagen uppmanade Frey åklagare att åtala den polis som satte knät i nacken på George Floyd.

Delstatens guvernör Tim Walz säger i ett uttalande att "avsaknaden av medmänsklighet i den hemska videon är fruktansvärd. Vi kommer att få svar och kräva att rättvisa skipas".

"Ingen utveckling"

Den federala polisen FBI har inlett en förundersökning om dödsfallet. Men det räcker inte, anser många medborgarrättsgrupper, och bland annat har krav på att de fyra poliserna ska åtalas för mord rests.

– De mördade min bror. De borde vara i fängelse för mord, säger Bridgett Floyd, offrets syster.

Medborgarrättsgruppen The american civil liberties union konstaterar att fallet i Minneapolis visar att polis i landet fortsätter att använda våld mot svarta som ankklagas för mindre brott.

– Den här tragiska videon visar hur lite meningsfull förändring som har skett när det gäller att ta livet av svarta amerikaner, säger organisationens talesperson i polisfrågor, Paige Fernandez, till nyhetsbyrån AFP.

Floyds död har flera likheter med ett fall i New York 2014, då en vit polisman tog stryptag på den svarte sexbarnsfadern Eric Garner, som avled.

Flera aktuella fall

Det dödsfallet väckte stor uppmärksamhet i USA och ökade stödet för Black lives matter-rörelsen, som tog fart 2012 efter att den 17-årige afroamerikanen Trayvon Martin dödades av en senare friad områdesvakt i Sanford, Florida.

Under våren har flera fall där afroamerikaner far illa av vita polisers behandling väckt uppmärksamhet. I Kentucky tog sig tre poliser i mars in i en svart kvinnas hem och sköt henne, och i Georgia utredde inte polis och åklagare det omskrivna fallet i februari, då en svart man sköts till döds under en joggingtur. Det fallet har efter demonstrationer börjat utredas.

Ben Crump, advokat och människorättsförkämpe, har tagit sig an båda de sistnämnda fallen, och har nu även anlitats av George Floyds familj. Han säger i ett uttalande om fallet i Minneapolis att polisen stoppade Floyd när de misstänkt honom för någon form av urkundsförfalskning.

"Detta grova, våldsamma och omänskliga användandet av våld har kostat livet på en man som skulle förhöras om misstankar om ett icke-våldsamt brott", säger Crump i ett uttalande.

Publicerad:

LÄS VIDARE