Trump: USA ska tvinga igenom Iransanktioner

Av:  TT TT-AFP

USA:s president Donald Trump under presskonferensen på sin golfklubb Bedminster i New Jersey.
USA:s president Donald Trump under presskonferensen på sin golfklubb Bedminster i New Jersey.

USA kommer att tvinga fram FN-sanktioner mot Iran, säger Donald Trump.

USA:s president har dessutom inga planer på att delta i ett toppmöte om Iran som Rysslands president Vladimir Putin har tagit initiativ till.

USA kommer nästa vecka att försöka tvinga igenom att FN-sanktioner mot Iran återinförs, meddelar president Donald Trump på en presskonferens på sin golfklubb Bedminster i New Jersey.

Beskedet kommer sedan länderna i FN:s säkerhetsråd i fredags avvisat ett förslag från USA om att på obestämd tid förlänga ett vapenembargo mot Iran.

– Vi kommer att genomföra en "snapback". Ni kommer att få se en sådan nästa vecka, säger presidenten.

Med det hänvisar han till en klausul som innebär att sanktioner kan återinföras mot Iran om landet anses ha brutit mot det kärnenergiavtal som slöts 2015. Trump hävdar att USA fortfarande är en part i avtalet, trots att han 2018 beslutade att landet skulle dra sig ur överenskommelsen.

Hotar stabiliteten

Inget av de kvarvarande länderna som har skrivit under kärnenergiavtalet – Kina, Ryssland, Storbritannien, Frankrike och Tyskland – har ställt sig bakom USA:s förslag om att förlänga vapenembargot, som har funnits i 13 år och upphör den 18 oktober enligt en överenskommelse i kärnenergiavtalet.

De europeiska länderna har visserligen uttryckt ett visst stöd för en förlängning av sanktionerna, med hänvisning till att ett slopat vapenembargo skulle hota stabiliteten i Mellanöstern – men deras prioritet är att rädda kärnenergiavtalet.

I avtalet, som förhandlades fram av den dåvarande amerikanske presidenten Barack Obama, åtar sig Iran att begränsa sin kärnenergiverksamhet i utbyte mot bland annat lättade sanktioner.

Men sedan USA drog sig ur avtalet 2018 och införde nya sanktioner har Iran tagit små, men upptrappade, steg bort från överenskommelsen.

Avvisar inbjudan till möte

Om USA vägrar att acceptera fredagens omröstning i FN:s säkerhetsråd och går vidare med sina planer på att försöka tvinga fram ett återinförande av FN-sanktioner kan det leda till en av de värsta diplomatiska kriserna i säkerhetsrådets historia, varnar experter. De europeiska länderna hävdar att USA:s agerande kan hota säkerhetsrådets legitimitet.

För att förhindra att konflikten trappas upp har Rysslands president Vladimir Putin föreslagit ett brådskande toppmöte mellan kärnenergiavtalets parter, inklusive USA.

Men Trump säger att han antagligen inte kommer att delta i videomötet.

– Jag tror att vi kommer att avvakta tills efter valet, säger presidenten.

Irans president Hassan Rohani ser fredagens utgång i omröstningen i säkerhetsrådet som en seger för landet, och passade under lördagen på att kritisera USA:

– Aldrig har USA varit så isolerat. Dagen kommer att bli ihågkommen i Iran och i världshistorien som en dag då global arrogans bekämpades, säger han.

Publisert: