Munskydd

Trafiktoppen: Därför har jag munskydd

Av: 

Marcus Älverbrandt

NYHETER

Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd i Stockholm och ordförande för SL, uppmanar resenärer att använda munskydd i kollektivtrafiken i ett inlägg på sin privata Facebook.

– Från min horisont har vi alldeles för länge tassat som katten kring het gröt runt den här frågan, säger SL-ordföranden.

I takt med att stockholmarna börjar återvända till sina vardagliga sysselsättningar har frågan om munskydd i kollektivtrafiken fått nytt liv.

Folkhälsomyndigheten har än så länge förhållit sig skeptiska till munskyddets effektivitet för att motverka den allmänna smittspridningen, medan andra regeringar och smittskyddsexperter gjort andra bedömningar.

Nu går trafikregionrådet och SL-ordföranden Kristoffer Tamsons (M), på egen hand ut och uppmanar stockholmarna att bära munskydd i kollektivtrafiken när det inte går att hålla avståndet.

– Från min horisont har vi alldeles för länge tassat som katten kring het gröt runt den här frågan. Någon måste ta ansvar för att rycka plåstret, bryta isen och säga att det här med munskydd kan vara något bra och vettigt, säger Kristoffer Tamsons.

“Det blir mer och mer tydligt att munskydd kan ha en effekt, men det är inte första åtgärden, inte heller den andra. Det är dock en åtgärd”, skriver SL-ordföranden Kristoffer Tamson i ett inlägg på Facebook.

”Fler borde lära sig”

Någon officiell rekommendation eller krav från Storstockholm lokaltrafiks sida på munskydd är däremot inte aktuellt.

– Jag tror på det personliga ansvaret. Och med det så vill jag också att de som bär munskydd ska känna att vi ser dem, vi tycker de gör något rätt och dessutom är det något som fler borde lära sig att pröva, säger Kristoffer Tamsons.

Men varför går ni då inte ut med en officiell rekommendation från SL om att bära munskydd?

– Än så länge är frågan om rekommendationer och krav något som ägs av Folkhälsomyndigheten. Jag tror på exemplens makt och hoppas att jag som styrelseordförande för SL på det här sättet kan göra en markering.

Beskedet: Inga munskydd kommer delas ut

Under våren och sommaren har det rapporterats om trängsel inom SL-trafiken, och då särskilt på vissa av busslinjerna. Men att från SL:s sida tillhandahålla munskydd på särskilt hårt ansatta turer menar trafikregionrådet inte är aktuellt.

– Jag har väldigt svårt att se hur det praktiskt skulle gå till och jag tycker det vore en märklig lösning utifrån hur hela vår omvärld valt att hantera munskyddsfrågan, säger Kristoffer Tamsons.

ANNONS

Ellos STORA sommarrea är igång! Upp till 30% på dyraste varan!

Extern länk från Ellos

Till kampanjen!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Munskydd

Kristoffer Tamsons

Coronaviruset