Corona sätter klorna i jetsetparadis – nu ökar fallen i Italien

Lyxfester på Sardinien pekas ut

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Karl A.Ritter
Ön Sardinien är bland annat känt för sitt kristallklara vatten, här sett utanför staden Chia. Arkivbild.

NYHETER

Dekadenta soldagar på flådiga yachter, klingande kristallglas och glamourösa fester.

Men med coronaviruset som objuden gäst har det välsmakande lyxlivet längs Smaragdkusten nu fått en besk eftersmak.

Kurvan vänder uppåt i Italien.

Den tidigare premiärministern Silvio Berlusconi med familj lades tidigare i veckan in på sjukhus efter att ha bekräftats smittad med covid-19 efter en resa till exklusiva Smaragdkusten. Men han är långt ifrån den enda som drabbats av corona efter en vidlyftig semester till Sardiniens vita stränder.

Ön, känd för att locka rika jetsetters från hela världen, har tidigare varit hyfsat förskonad under pandemin, som i mars skördade många liv i Lombardiet i norra Italien.

I april lyckades landet bromsa smittspridningen. Men sedan allt fler turister vallfärdat för att avnjuta Sardiniens turkosa hav och gnistrande nattliv har smittosiffrorna i Italien stigit igen.

R-talet stiger

Den 22 augusti rapporterade Rom in 215 nya coronafall under ett dygn, den högsta siffran sedan i mars. Merparten av fallen kunde kopplas till semesterresor till just Sardinien, rapporterar TT.

Antalet bekräftade fall i landet har ökat för femte veckan i rad och Italiens R-tal, det vill säga hur många personer en coronasmittad beräknas föra vidare viruset till, har stigit till 1,18. Allra högst är landets R-tal på just Sardinien, där varje virusbärare nu beräknas sprida vidare smittan till 1,99 personer enligt italienska Corriere della Sera.

Störst är smittspridningen bland unga vuxna, medelåldern bland de nya smittade i landet är 32 år. Något som fått experter att kritisera fester och andra sociala sammanhang där unga möts.

Lokala tidningar rapporterar nu om ”förbannelsen” som vilat över Costa Smeralda sedan i augusti. Bilder som visar hur rika och berömda dansar på borden har upprört i landet – inte minst då munskydd är obligatoriskt att bära i Rom.

På affärsmannen Flavio Briatores nattklubb Billionare har tusentals festat i augusti som om pandemin aldrig hänt. Men sedan 60 personer smittats på klubben, varav flera anställda, har Briatore tvingats klappa igen verksamheten.

Vill rädda turismen

Italienska myndigheter försöker nu smittspåra bland de såväl nationella som internationella kändisar som besökt klubben.

Flavio Briatore själv har menat att smittan på Sardinien kommer från just turisterna. Samtidigt har såväl Christian Solinas, Sardiniens guvernör, varnat för minskade turistinkomster och menat att rapporter om ökad spridning är överdrivna.

– Avbokningarna ökar efter en situation som beskrivits med absolut falskhet, säger han till Corriere della Sera.

Samtidigt har skådespelerskan och modellen Caterina Murino hamnat på många tidningars förstasidor sedan hon gått ut och försvarat sin ö i ett Facebook-inlägg

”Snälla, avbryt inte din semester på Sardinien! Använd munskydd och andra försiktighetsåtgärder så besöker du en av de vackraste öarna i världen" skriver den tidigare Bond-skådespelerskan.

Tre borgmästare på Sardinien har nu infört obligatoriskt munskydd utomhus dygnet runt i sina regioner.

Publicerad:

LÄS VIDARE