Vrede i Indien efter elefants brutala död

Av: TT

Publicerad:
Ett par elefanter står vid en 15-årig elefanthona i Velliyarfloden i delstaten Kerala i Indien. Den dräktiga honan dog efter att ha ätit en kokosnöt fylld med smällare.
Foto: Rajesh U Krishna/AP/TT
Ett par elefanter står vid en 15-årig elefanthona i Velliyarfloden i delstaten Kerala i Indien. Den dräktiga honan dog efter att ha ätit en kokosnöt fylld med smällare.

En dräktig elefanthona tros ha dött efter att ha ätit en kokosnöt som plantagarbetare fyllt med smällare. En video på det svårt skadade djuret, som senare dog, väcker nu stor vrede i Indien.

Indisk polis har gripit en man kopplad till händelsen och ytterligare två män är efterlysta av polisen. Alla tre arbetade på en gummiplantage i den sydindiska delstaten Kerala, nära platsen där det skadade djuret hittades.

Ett videoklipp visar hur den 15-åriga elefanthonan länge står vid en flod, med käke och betar svårt skadade av den förmodade explosionen, oförmögen att dricka vattnet. Djuret dog ett par dagar efter att skadorna upptäcktes. Den frihetsberövade mannen har erkänt att han placerat de explosiva föremålen i kokosnötter för att hålla vilda djur borta från gummiplantagen.

De första rapporterna sade att elefanten hade ätit en ananas fylld med smällare, men det visade sig vara en kokosnöt, enligt polisen, rapporterar Indian Express.

De dödliga nötterna uppges ha lämnats vid odlingarnas utkant för tre veckor sedan, och var då främst avsedda för att förhindra vildsvin från att ta sig in på området. Det är inte ovanligt att lokala jordbrukare stoppar smällare och sprängmedel i frukter för att hålla vilda djur borta från odlingarna, skriver The Guardian.

Omkring 30 000 vilda elefanter uppskattas finnas i Indien och konflikter mellan människor och djuren är inte ovanliga. Mellan 2014 och 2019 uppskattar indiska myndigheter att över 2 300 människor dödades av elefanter. Under samma period dödades över 500 elefanter.

Publicerad: