Gävle

Främmande makt kan ligga bakom mordförsök

Av: 

TT

Per Lindqvist, chefsåklagare vid enheten för säkerhetsmål. Arkivbild.
Per Lindqvist, chefsåklagare vid enheten för säkerhetsmål. Arkivbild.

NYHETER

En rysk medborgare häktades på torsdagen i sin frånvaro misstänkt för medhjälp till mordförsöket på en tjetjensk bloggare i Gävle i slutet av februari.

– Vi utreder om det kan finnas en utländsk planläggning och ett utländskt genomförande av det här, säger chefsåklagare Per Lindqvist till TT.

Tumso Abdurachmanov, en känd tjetjensk regimkritisk bloggare, överfölls i sin bostad i Gävle den 26 februari. Angriparen gav sig på bloggaren med en hammare. Bloggaren fick en skada i pannan men lyckades försvara sig. I en blodig video fick Abdurachmanov angriparen att erkänna att han kommit från Moskva.

Angriparen, en rysk medborgare i 30-årsåldern, är sedan attacken häktad misstänkt för mordförsök. Även en kvinna är häktad misstänkt för medhjälp till mordförsök.

Häktad i sin frånvaro

På torsdagen häktades en rysk medborgare i sin frånvaro misstänkt för medhjälp till försök till mord i fallet. Mannen var ännu på fredagen inte frihetsberövad.

– Han kommer att efterlysas internationellt, säger chefsåklagare Per Lindqvist vid riksenheten för säkerhetsmål.

Åklagaren utreder om det kan finnas en utländsk planläggning och ett utländskt genomförande av mordförsöket på den regimkritiska bloggaren.

– Vi ser tecken på att så kan vara fallet. Om det nu ligger till på det sättet att en utländsk statlig aktör agerat i Sverige finns det skäl att se ganska allvarligt på det, säger Per Lindqvist.

Han vill dock inte precisera vem eller vilka som i så fall ligger bakom attacken.

Främmande makt

Efter attacken tog Säkerhetspolisen över utredningen och bedriver sedan dess förundersökningen.

– Orsaken till att vi tog över den är för att utreda om främmande makt kan vara inblandad, säger Gabriel Wernstedt, pressekreterare på Säkerhetspolisen.

Han vill inte uttala sig om vad det skulle innebära om det visar sig att främmande makt varit inblandad i attacken.

– Beroende på vad som framkommer i utredningen kan det leda till ett åtal och vilken brottsrubricering det blir får den fortsatta utredningen visa, säger Gabriel Wernstedt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter och få lägre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Gävle