Unik kyrka återuppstår med medeltidsmetoder

Av:  TT

Den medeltida träkyrkan i Södra Råda återskapas nu efter mordbranden som slukade oersättliga värden 2001. Men det blir ingen kopia. I stället står arbetssättet i fokus.

– Vi är som lärlingar till de medeltida mästarna, säger hantverksforskaren Karl-Magnus Melin.

Timmerkyrkan i Södra Råda, nära Gullspång vid Vänern, brann ner en novembernatt 2001.

Två år senare berättade en ung man att han hällt ut bensin vid kyrkan och tänt på. Erkännandet gjordes till polisen, men kom helt oväntat i förhör om ett ännu värre brott. Han hade knivmördat en liten flicka i Arvika i september 2003. Mannen förklarade dåden med att han känt sig tvingad av inre röster, och dömdes till rättspsykiatrisk vård.

Södra Råda var Sveriges första museikyrka, och ägdes av staten sedan 1800-talet. Riksantikvarieämbetet bestämde snabbt att den skulle byggas upp igen.

Svårare än väntat

Nu, 19 år efter branden, reses taklaget på den "nygamla" kyrkan.

– Man trodde att kyrkan skulle bli lätt att rekonstruera, eftersom den var så väl dokumenterad med tusentals fotografier, säger Gunnar Almevik, forskningsledare och professor vid Göteborgs universitet.

Men alla bilder visar nästan bara de fantastiska, medeltida målningarna på träkyrkans väggar och tak. Inte hur man byggde på 1300-talet. Kulturvårdare och hantverkare har fått fundera mycket på hur det nygamla bygget skulle göras.

– Vi har varit uppe på hundratals kyrkvindar och studerat tak, säger Karl-Magnus Melin, timmerman som ansvarar för hantverket i bygget.

Detaljer gav klarhet

Först en vecka före takresningen, som pågått ett tag, kom han på hur takstolarna skulle lyftas och taket sättas på plats.

– Jag satt och tittade på ritningar och kollade små detaljer i hur stöttor var inhuggna och var skarvar låg. Då blev det plötsligt solklart hur monteringsordningen var, beskriver Melin.

Byggandet i sig självt, med förberedelser, står i centrum för återuppförandet i Södra Råda.

– Vi bygger inte en kopia av det som är borta. Vi återskapar medeltida metoder och kunskap, och ställs inför liknande problem som den tidens hantverkare, säger Karl-Magnus Melin.

Intresset riktas mot 1300-talets nybyggda kyrka. Senare förändringar är så inte relevanta.

Invigs nästa år?

Arbetet har pågått lite grann varje år sedan 2007, då grunden lades. Man har främst arbetat på senvintern och våren. Men i år kommer olika arbetslag att hålla på längre. Nästa sommar är det tänkt att den nygamla kyrkan ska invigas.

Timmermannen Amanda Nilsson från Huddinge är en av byggarna.

– Jag lär mig supermycket om medeltida byggteknik. Som hur man tyder verktygsspår, hur man bereder virket i skogen från grunden, eller sprätthuggning med yxa för att jämna till brädor, säger hon.

Kyrkplatsen förvaltas gemensamt av staten, Västra Götalandsregionen och Gullspångs kommun. Lokalt gläds man extra åt nybygget.

– Vi är jätteglada och lättade. Jag tror att alla tycker det är spännande att få se kyrkan resa sig, efter många turer, säger Bengt Bygdén, som är ordförande i föreningen Södra Råda Akademien.

Kö för bröllop

Nu finns en ambition att på något sätt återskapa kormålningarna från 1323, som var internationellt kända. Och givetvis planer om hur den nygamla kyrkan ska användas, förutom huvudsyftet att visa medeltida byggteknik och ett medeltida kyrkorum.

Platsen har också välsignats av ärkebiskop Antje Jackelén, och kan komma att användas för enstaka gudstjänster.

– Vi tänker oss även konserter, utställningar och andra sammankomster. Det finns redan en liten kö av människor som vill gifta sig där, säger Bengt Bygdén.

Publisert: