Coronapandemin

Coronaråden till äldre kan mildras i veckan

Av: 

TT

Råden för de yngre äldre kan komma att ändras. "Vi tror att svenskar är friskare när de är 70 år än vad kineser och italienare är", säger statsepidemiolog Anders Tegnell. Arkivbild.
Råden för de yngre äldre kan komma att ändras. "Vi tror att svenskar är friskare när de är 70 år än vad kineser och italienare är", säger statsepidemiolog Anders Tegnell. Arkivbild.

NYHETER

Äldre har fått finna sig i att hålla sig hemma under coronaepidemin. Men nu kan rekommendationerna komma att ändras i veckan, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Dagens Nyheter.

– Någon typ av förändring ser det ut att bli. Vi får se om vi kan rucka på den här 70-årsgränsen, säger han till tidningen.

Sedan den 27 mars har Folkhälsomyndigheten rekommenderat alla som är 70 år eller äldre att begränsa sina sociala kontakter, inte använda kollektivtrafik och stanna hemma. Nu tittar man på om den gränsen i stället kan flyttas upp några år.

– Vi tror att svenskar är friskare när de är 70 år än vad kineser och italienare är och då borde man kanske kunna flytta upp gränsen, säger Tegnell.

Den tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke välkomnar att rekommendationerna ser ut att ändras:

– Friska 70-åringar och lite äldre ska inte behöva sitta instängda som man gjort hittills, säger han till SVT:s Morgonstudion.

Giesecke tror också att lättade rekommendationer kommer att innebära att personer omkring 70 år kan träffa sina barnbarn igen – förutsatt att alla är friska.

PODD Corona - så fattar man beslut under stor osäkerhet

Under coronapandemin är det mycket som har varit osäkert - vi vet varken hur dödligt viruset är eller hur vi bäst stoppar smittspridningen. Trots att vi saknar grundläggande fakta så behöver våra myndigheter och politiker välja väg och bestämma hur vi ska hantera viruset. I det här avsnittet pratar vi om hur man kan resonera när man ska fatta beslut, trots stor osäkerhet. Gäst i avsnittet är Karim Jebari, programledare är Marcus Ulvsand.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS EXTERN LÄNK

Tror du att du haft Covid-19? Beställ antikroppstest enkelt här.

Werlabs

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Äldrevård

Anders Tegnell

Johan Giesecke

Folkhälsomyndigheten