Tunisien

Ny vallag i Tunisien stoppar opinionsfavorit

Av: 

TT

Nabil Karoui, här på en bild tagen 2012 då han dömdes för hädelse och störande av allmän ordning för att hans tv-kanal visat en fransk-iransk tecknad film. Arkivbild.
Nabil Karoui, här på en bild tagen 2012 då han dömdes för hädelse och störande av allmän ordning för att hans tv-kanal visat en fransk-iransk tecknad film. Arkivbild.

NYHETER

Tunisiens parlament har godkänt en förändring av landets vallagstiftning – som innebär att favoritkandidaten till höstens presidentval inte får lov att ställa upp.

Nabil Karoui, som äger ett privat tv-bolag som förhåller sig kritiskt till den tunisiska regeringen, har i opinionsmätningar högre stöd bland väljarna än både premiärministern och presidenten.

Han beskriver lagändringen som en kraftig motgång för en demokrati som ännu är i sin linda.

– Det är en lag som syftar till att utesluta mig från valet sedan mätningarna avslöjat att miljontals tunisier har för avsikt att rösta på mig, säger Karoui.

Lagändringen innebär att den tunisiska valkommissionen måste neka kandidater som har stöd från utlandet eller från vad man beskriver som välgörenhetsorganisationer.

Karoui driver sedan ett par år tillbaka en stiftelse för att dra in ekonomiskt stöd till Tunisien, vilket fått stor publicitet, kanske främst genom hans egen tv-kanal Nessma.

I fjol drogs Nessmas sändningstillståndet in och i april i år genomförde polisen räder i bolagets lokaler, varpå det dömdes till böter. Enligt medieregleringsmyndigheten gjordes det för att kanalen "utnyttjat fattiga människor" och fört fram Nabil Karouis politiska budskap.

En talesperson för regeringen säger att vallagsändringen genomförs för att skydda demokratin. Parlamentsval är planerat till oktober och presidentval till november.

ANNONS EXTERN LÄNK

Cyber Monday: Massor av rea på populär elektronik. Robotdamssugare, hörlurar, TV. Passa på att köp innan de tar slut

Webhallen

Publisert:

LÄS VIDARE

Missnöjet stort inför Tunisiens dubbelval

ÄMNEN I ARTIKELN

Tunisien

Nabil Karoui