Engångsgrillar försvinner för gott

avMaria-Elena Zelaya

Publicerad:
Uppdaterad:

Alla Axfoodkedjor, som Willys, Hemköp och Tempo, slutar att köpa in engångsgrillar.

Till nästa sommar spår kedjan att de kommer vara helt slut och de som vill grilla måste hitta andra alternativ.

– Vi insåg ju väldigt tidigt att det inte är bra ur ett hållbarhetsperspektiv, säger Claes Salomonsson, presskontakt för Axfood.

Under ett års tid har Axfood diskuterat andra alternativ till engångsgrillar. Nu meddelar de att de inte kommer sälja engångsgrillar i framtiden.

– Vi har inte hittat några enkla och billiga alternativ som matchar engångsgrillar men man kan använda sig av bordsgrillar och liknande, säger Claes Salomonsson.

Ökad medvetenhet

Engångsgrillarna består till stor del av aluminium, som är energikrävande att producera, sällan källsorteras och i stället lämnas som skräp i naturen. Det i sin tur påverkar miljön negativt och användningen av dem har debatterats länge. Utöver engångsgrillarnas klimatpåverkan har flera bränder orsakats när personer missat att släcka dem ordentligt.

– Vi tycker det är bra att man tar initiativet att ta bort dem. Engångsgrillar orsakar en massa bekymmer, personer hanterar inte grillarna rätt vilket orsakar en markbränder, säger Veronica Sandström, riskhanteringschef vid Storstockholms brandförsvar.

1 av 3 | Foto: Pedersen, Terje / TT N
Engångsgrill.

De senaste åren har Axfood noterat ett lägre intresse av grillarna. Att sluta köpa in dem mitt under sommarsäsong är ett aktivt val.

– Engångsgrillar diskuteras inte på samma vis under någon annan säsong som vinter eller höst. Så det är självklart vi tar det nu, det är svårt att säga hur länge de som finns i lager kommer att räcka men till nästa sommar skulle jag säga att de är slut, säger Claes Salomonsson.

Även hos brandförsvaret har det minskande intresset märkts av och det ser de positivt på. Minskningen tror de beror på förra årets stora bränder runt om i landet, att fler blivit medvetna kring hur engångsgrillarna ska hanteras.

– Men vi kan naturligtvis bli ännu bättre. Det är inte så att engångsgrillarna i sig är farliga eller dåliga utan det är hanteringen av dem som är dålig. Tyvärr så tar personer många gånger med sig grillarna till en äng eller en skog och lämnar dem där i skogen och då uppstår markbränderna, säger Veronica Sandström.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Axfood

Grillning