Sparande

Kommunen tvingas spara – eleverna får filmjölk till lunch

Av: 

Oscar Schau

NYHETER

Från och med i höst ska hög- och gymnasieeleverna i Lindesberg få filmjölk i skolan en gång i veckan, skriver sajten Lindenytt.

Orsaken: Kommunen måste spara pengar.

Det var i början av sommaren som kommunens måltidsenhet började att väga olika sparalternativ mot varandra för att hålla sig inom budget.

”Utskottet för stöd och strategi uppmanar måltidsenheten att hålla nere kostnader.” står det i ett sammanträdesprotokoll från kommunen, daterat den 12 juni i år.

Förslagen bestod av att börja servera mer halvfabrikat, dra ner på personalen eller minska mängden svenska råvaror i skolköket.

Till slut togs ett beslut om att eleverna under tre månader i höst ska få filmjölk till lunch gång i veckan. Vid årsskiftet ska saken utvärderas.

”Det sämsta de kunde komma på”

En av de drabbade är Lindebergsbon Fredrik Erikssons dotter som ska börja nian till hösten.

– Jag tycker att det är katastrof. Om barnen ska kunna prestera så måste de få en riktig lunch. Filmjölk är det sämsta de kunde komma på, det är ju så näringsfattigt, säger Fredrik Eriksson till Aftonbladet.

– Hur ska de orka? Man vet ju själv hur det är om man skippar frukosten på jobbet, då är man ganska grötig vid tolvtiden. Dessutom har de sockerförbud på skolorna så eleverna kommer säkert inte ens få lov att söta filmjölken.

”Inget roligt beslut”

Trots beslutet så verkar inte filmjölkslösningen vara populär hos de ansvariga på kommunen heller.

På kommunens gymnasium Lindeskolan går över 900 elever. I hela kommunen går drygt 2500 elever i grundskolan, från förskoleklass till skolår nio.

– Personligen tycker jag att vi borde titta på det igen för att vara helt säkra på att det är rätt beslut, men det är inget roligt beslut att fatta när man jobbar med mat, säger kommunens kostchef Louise Auer till Lindenytt.

– Måltidsenheten har precis som många andra enheter ett sparbeting på sig, och därför bad vi politikerna att fatta åtgärdsbeslut för att kunna spara pengar. Tyvärr handlar det om ganska stora beslut som ska till för att kunna spara in, och då lämnade vi flera förslag, bland annat detta.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu är det rea hos Cervera: 20-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Skolelever i Tierp kan få betala maten själva

ÄMNEN I ARTIKELN

Sparande

Lindesberg

Skola & utbildning

Örebro

Politik