Kraftig minskning av skånska blodgivare

De skånska blodgivarna är nu nere på 70–80 stycken färre per dag än vad Region Skåne ser som nödvändigt.
De skånska blodgivarna är nu nere på 70–80 stycken färre per dag än vad Region Skåne ser som nödvändigt.

Allt färre väljer att lämna blod.

På Blodcentralen i Skåne ser man ett samband med coronaviruset.

– Jag tror inte att det beror på att alla är sjuka men man drar sig nog för att gå ut, säger Christina Valencuk, verksamhetschef på Blodcentralen i Skåne.

När Region Skåne på måndagen skickade ut sitt dagliga pressmeddelande om coronaviruset rapporterade man att färre blodgivare kommer för att ge blod just nu. På Blodcentralen i Skåne ser man ett tydligt samband med pandemin och att allt färre kommer för att lämna blod.

– Det är säkert för att folk av rädsla håller sig borta från folksamlingar, tror jag, säger Christina Valencuk, verksamhetschef på Blodcentralen i Skåne.

Hur länge har ni sett den här minskningen?

– Jag skulle säga att det började i tisdags i förra veckan. Sen har det gått stadigt neråt här i Skåne. Övriga landet såg det nog tidigare än vad vi såg. Därför går man ut nationellt med att givarna ska komma tillbaka och talar om att det inte är farligt att gå ut på stan till blodcentraler, Christina Valencuk.

80 färre – per dag

För att upprätthålla sitt lager ska Region Skåne ligga på minst 200 blodgivningar per dag. Förra veckan sjönk det dock ner till så lite som 120–130 blodgivningar om dagen.

– Jag tror inte att det beror på att alla är sjuka men man drar sig nog för att gå ut.

Om blodgivarna inte börjar återvända till blodcentralerna kan det få effekter.

– Det kan vara svårt att hålla lagret och ge blod till allihopa.

Än är det inte någon kritisk situation i Skåne men om blodgivarna inte återvänder kommer lagret så småningom att börja sina. Vilket innebär att tuffa prioriteringar måste göras.

”Har ett bra blodlager”

– Då får man börja titta på hur man ska använda blodet, hjälpas åt över gränser och se vilka operationer som är nödvändiga i Skåne. Man kanske skjuter på vissa operationer som inte är absolut nödvändiga och så vidare.

Hur allvarlig är situationen?

– Här i Skåne är det inte alls allvarligt. Vi har ett bra blodlager än så länge, men kan inte vänta tills vi är under gränsen. Utan vi måste börja bygga upp det successivt. Vi har ett bra lager nu och klarar oss en bra tid framöver, bara vi får tillbaka givarna i en jämn ström.

Personer som är friska och inte har lämnat blod under de fyra senaste månaderna är välkomna att besöka någon av de skånska blodcentralerna. Med anledning av coronaviruset har rutinerna dock förändrats något.

Bland annat så ombes blodgivare att inte ta med sig anhöriga till lokalen och om man själv haft coronaviruset eller haft nära kontakt med någon som insjuknat ska man vänta i 14 dagar med att lämna blod.

Publisert:

LÄS VIDARE