Nyheter

Par döms – gav sitt barn undermålig vegankost

”Barnet befann sig i svält”

Av: 

Adam Westin

NYHETER

Ett par sökte vård för att deras baby inte växte ordentligt.

Men de lyssnade inte på läkarnas råd, enligt tingsrätten.

”De var inte lyhörda inför deras råd och rekommendationer kring att vegansk kost inte är lämplig för så små barn”, skriver rätten.

Föräldrarna uppsökte själva vård när pojken var knappt sex månader gammal. De sa att barnet hade ätproblem och varken växte eller gick upp i vikt som det skulle.

Flera läkare vittnar att de sagt åt föräldrarna att det var nödvändigt att ge barnet animalisk kost för att det skulle komma ur ett rådande svälttillstånd.

Detta hörsammades inte och paret frågade istället om ”sojabaserad sondnäring”, trots att läkarna sagt att barnet behövde mjölkprodukter eftersom det innehåller mer fett.

Nacka tingsrätt.

Man döms till drygt ett års fängelse

Paret åtalades i december och i dag kom domen i Nacka tingsrätt.

Den 33-årige mannen döms för vållande till kroppsskada samt egenmäktighet med barn, grovt brott, till ett år och två månaders fängelse.

Kvinnan döms på samma punkter till skyddstillsyn med 100 timmar samhällstjänst. Hon var under 21 år gammal vid tidpunkten för gärningarna och hennes straff har därmed reducerats.

Läkare och socialsekreterare har uppgett att man ”både från vårdens och socialtjänstens sida vid flera tillfällen informerade föräldrarna om att barnet befann sig i svält, att det var ett akut läge men att de inte var lyhörda inför deras råd och rekommendationer kring att vegansk kost inte är lämplig för så små barn.”

Förvisso har föräldrarna själva sökt och varit intresserade av att få hjälp, men bara så länge det skedde utifrån deras personliga övertygelser och önskemål, skriver Nacka tingsrätt.

Mamman säger i förhör att sonen, som i dag är två år gammal, aldrig fått en strikt vegankost och att de försökt men inte lyckats få barnet att äta. Pojken fick exempelvis ”dricka grädde” men tog inte upp fetterna i grädden. Efter några månader ska de ha erbjudit kyckling, fisk och skaldjur.

”Han ville äta paneringen”, uppger mamman i förhör.

Advokat: ”Kommer överklaga”

Föräldrarna anses inte ha tagit in allvaret i situationen och en läkare uppger att hon berättat att barnet hade ”energi för att leka, men inte för att växa”.

Egenmäktigt förfarande med barn döms föräldrarna till efter att barnet omhändertagits enligt lagen om vård av unga (LVU), men föräldrarna avvikit med barnet.

Kvinnans advokat Anton Strand säger att de kommer överklaga domen.

– Jag har tagit del av tingsrättens dom och även talat med min klient. Vi är besvikna av att tingsrätten inte tagit till sig av de argument vi framfört. Man har inte tillräckligt tagit intryck av att det konstant varit en viktuppgång, och att det faktiskt är föräldrarna som sökt kontakt för att få stöttning och hjälp. Det är inte så att någon annan slagit larm, säger Anton Strand. Advokaten har gott hopp om att hovrätten ska gå på deras linje.

Mannens advokat Folke Natt och Dag vill inte lämna någon kommentar.

Liknande fall i Göteborg

I förra veckan dömdes ett par till tre månaders fängelse i ett liknande fall i Göteborg. Deras dotter var timmar från att dö av undernäring, enligt läkarnas vittnesmål.

I det fallet har föräldrarna lämnat ”anmärkningsvärda uppgifter”, som att mamman var övertygad att man efter lång träning kan uppnå ett stadium där man kan leva utan mat eller vatten, och bli en så kallad ”breatharian”.

”Det är ovanligt att brott av det här slaget prövas av domstol, även om det nu skett två gånger på kort tid”, säger Nacka tingsrätts ordförande Olof Roos i ett pressmeddelande.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Dottern dog nästan av svält – föräldrar döms till fängelse