Studie: Så kan kaffe förlänga ditt liv

Av: Eneida Berisha

Publicerad:

Glada nyheter för alla kaffeälskare! Ny forskning visar att två koppar om dagen kan förlänga livet med upp till två år.

Är den bästa stunden på dagen när du får ta den där koppen kaffe? Då lär du bli glad nu.

En ny studie visar att kaffe kan förlänga ditt liv – åtminstone om du dricker rätt mängd.

Enligt forskarna, som publicerat sina fynd i European Journal of Epidemiology, kan två koppar om dagen förlänga ditt liv med upp till två år.

Studien genomfördes för att undersöka sambandet mellan kaffe och dödlighet i olika populationer med varierande egenskaper, som exempelvis ålder, fetma och andra levnadsvanor som kan påverka en människas livslängd.

Två koppar om dagen

Den genomfördes genom att analysera samlade resultat från tidigare studier om fördelarna med kaffekonsumtion. Forskarna tittade på 40 studier som innehöll 3,852,651 testpersoner och jämförde deras levnadsvanor med de 450,256 dödsfall som ingick i de grupperna.

Deras analys visade att måttlig konsumtion av kaffe, som två till fyra koppar om dagen, kunde kopplas till minskad risk att dö i förtid. Det gällde oavsett dödsorsak och oberoende av personens levnadsvanor, som rökning, vikt, alkoholkonsumtion och mängden koffein i kaffet.

Förutom att öka livslängden så menar forskarna att kaffe dessutom kan minska risken att dö av cancer, hjärt-och kärlsjukdomar, diabetes och luftvägssjukdomar.

I Europa och Asien var sambandet mellan kaffe och minskad dödlighet starkare än i exempelvis USA. Vad det beror på är oklart.

Publicerad:

LÄS VIDARE