Efter coronautbrottet: ”Stoppa Irans flyg till Sverige”

Publicerad 2020-02-28

Officiellt dog bara tre iranier av coronaviruset i måndags. I verkligheten ska 17 ha dött på ett enda sjukhus i Teheran, enligt en anställd.

Folkhälsomyndigheten ser coronautbrottet i Iran som det mest oroande. Ändå fortsätter direktflygen mellan Iran och Sverige.

– För tillfället har vi inga tankar på att dra in trafiktillståndet för Iran Air, säger Jean-Marie Skoglund på Transportstyrelsen.

I morgon lördag landar Iran Airs flight IR713 från Teheran på Arlanda klockan 11:45.

– Det känns väldigt obehagligt. Min pappa är med på planet, men jag tycker ändå att det ska stoppas, säger Amir Hosseini, som bor i Uppsala.

Amir Hosseini vill att Iran Airs flighter mellan Sverige och Iran ska stoppas på grund av coronaviruset.

Amir följer flera persiska nyhetskanaler. På torsdagen publicerade ett regimkritiskt Instagramkonto en ögonvittnesberättelse där coronasituationen i Teheran beskrivs som ”katastrofal”.

I ljudinspelningen, som förmodligen är gjord i den krypterade meddelandetjänsten Telegram, berättar en anonym kvinnlig anställd på Shohadaye Yaftabad-sjukhuset i Teheran om situationen där i måndags. Kvinnan säger:

”Nu riskerar jag mitt liv och lämnar det här röstmeddelandet. Det jag sett med mina egna ögon är att situationen är mycket mer katastrofal än våra statliga medier berättar. När jag jobbade på sjukhuset i går dog 17 personer av coronaviruset”.

Kvinnan, som ska vara anställd vid sjukhuset men oklart i vilken befattning, konstaterar att myndigheterna samma kväll meddelade att åtta personer hade dött av viruset i hela landet sedan den 19 februari. Under måndagen dog officiellt bara tre — det vill säga en bråkdel av de döda på ett enda sjukhus i Teheran.

Bild av Instagraminlägget där den anonyma kvinnan berättar om coronasituationen i Teheran. Kvinnan på bilden är inte den som hörs i ljudinspelningen.

I ljudinspelningen uppger kvinnan också att sjukhusets huvudläkare, doktor Tabarsi, i måndags sade att mellan 50 och 60 procent av de som dittills smittats i landet hade dött.

– En katastrofal epidemi pågår. När ska doktor Tabarsi berätta för det iranska folket, och stoppa det som händer? säger kvinnan i den tre minuter långa inspelningen.

Till i går, torsdag, uppgav Irans hälsodepartement att 26 iranier hade dött och att 245 hade smittats av coronaviruset. Det är alltså de officiella siffrorna, som antyder att ungefär tio procent av de smittade har dött. Ett skäl till den höga iranska dödssiffran kan vara att antalet coronasmittade är underrapporterade.

I resten av världen beräknas två procent av de smittade ha dött.

”Kan bli aktuellt med flygstopp längre fram”

Statsepidemiolog Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten säger att coronautbrottet i Iran just nu är det mest oroande, mer oroande än det italienska. Ändå anser han inte att det finns någon anledning att stoppa flygen mellan Iran och Sverige.

– Det är en ganska drastisk åtgärd, inget som vi just nu ser som aktuellt, säger Tegnell. Världshälsoorganisationen WHO säger dessutom att man inte ska vidta reserestriktioner. Det är viktigare att informera resenärerna om riskerna, och om vikten av att höra av sig till svensk sjukvård med en gång om man får symtom.

Kan det bli aktuellt att stoppa flygresor till och från Iran senare?

– Det är möjligt, men då måste vi ha mer på fötterna. Vi kan inte göra det utifrån rykten om att myndigheterna inte ger hela bilden, säger Anders Tegnell.

Utrikesdepartementet gick på torsdagen ut med en avrådan från alla icke nödvändiga resor till Iran på grund av coronavirusets utbredning i landet.

 

PODD Därför skapar coronaviruset panik

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om paniken kring coronaviruset och hur man kan hantera sin rädsla för att smittas. Gäster är Martin Schori och Kata Nylén.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Ett iranskt plan anländer på flygplatsen Najaf i Irak.