Våghalsen Mike Hughes död – kraschade med hemmagjord raket

”Han visste att han inte skulle leva till 80”

Publicerad:

NYHETER

Amerikanske hobbyingenjören Mike Hughes, 64, är död.

Han kraschade när fallskärmen på hans ångdrivna raket inte fungerade.

Den kände våghalsen sa sig vilja avslöja jorden som platt.

Dödskraschen inträffade i öknen utanför Barstow i Kalifornien i USA i lördags.

Mike Hughes, med smeknamnet ”Mad Mike”, filmades när han for upp mot skyn i sin hemmabyggda raket. På videon syns hur en fallskärm slits bort i starten. Raketen flyger i en kort båge för att sedan dyka med full fart ner i marken utan något som bromsar.

Raketbyggarens mål var att nå 1 500 meters höjd, skriver Space.com. Det gjorde han inte. I stället fick åskådarna se honom störta mot döden.

– Alla var chockade. Han landade omkring 800 meter från avfyrningsrampen, säger frilansskribenten och vittnet Justin Chapman till Los Angeles Times.

Mike Hughes, även kallad Mad Mike, sköt upp sig i sin raket i lördags. Sedan kraschade den.
Foto: AP
Mike Hughes, även kallad Mad Mike, sköt upp sig i sin raket i lördags. Sedan kraschade den.

”Vill ut i rymden”

Himlafärden var tänkt att skildras i en programserie om amatörastronauter på Discovery.

Mike Hughes kallade sig själv ”världens främste våghals”. Han har tidigare bland annat genomfört stunthopp i en limousine.

På senare år har han fokuserat på sina hemmasnickrade raketer. 2018 lyckades han nå över 500 meter upp i luften i Mojaveöknen. Inför berättade han för nyhetsbyrån AP om sitt långsiktiga mål – att komma tillräckligt högt för att se om jorden verkligen är rund.

– Tror jag att jorden är formad som en frisbee? Jag tror att den är det. Är jag säker? Nej. Det är därför jag vill ut i rymden, sa han.

Foto: AP
Mike Hughes vid sitt hemmabygge.

”Ett pr-trick”

Pressrepresentanten Darren Shuster förklarar för Los Angeles Times att konspirationsteorin om att jorden är en skiva mest var ett sätt för Mike Hughes att få uppmärksamhet och locka sponsorer.

– Jag tror inte att han verkligen trodde på det. Han hade en del konspirationsteorier om myndigheterna. Men det ska inte förväxlas med ”flat earth”-grejen. Det var ett pr-trick vi hittade på, säger han till tidningen.

Darren Shuster beskriver Mike Hughes som vår tids Evel Knievel – en amerikansk stuntman som under 1970-talet blev känd för sina spektakulära motorcykelhopp.

– Han visste att han inte skulle leva till 80. Jag tillbringade mycket tid med honom. Han hade något i sig som fick honom att pressa gränserna varje gång.

Foto: AP
Raketet i luften, sedd från avstånd.
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN