Olycksplanet bärgat utanför Umeå

Av:  TT

Flygplanet som på söndagen störtade utanför Umeå har bärgats. Planet och lösa delar ska nu transporteras till Strängnäs för undersökningar.

Under onsdagseftermiddagen avslutades arbetet vid ön Storsandskär.

– Bärgningen är avslutad av flygplanskropp och lösa delar, och därmed är också avspärrningen hävd, säger Malin Axroth, polisens presskommunikatör, till TT.

Dykare och drönare från polisen har under dagen bistått Haverikommissionen i sökandet efter vrakdelar, som nu skickas till Haverikommissionens anläggning i Strängnäs.

Polisen är fortsatt intresserad av tips och iakttagelser från allmänheten, enligt Malin Axroth.

– Påträffar man föremål man tänker kan komma från haveriet ska man direkt kontakta polisen. Man får absolut inte vidröra eller flytta föremålen, det gäller även delar som ligger i vattnet.

Samtidigt med utredningen pågår identifieringen av de personer – piloten och åtta fallskärmshoppare – som omkom i olyckan.

– Målsättningen är att den ska vara klar i slutet av veckan, och den prognosen ser ut att hålla, säger Malin Axroth.


PODD: Teorierna bakom flygolyckan i Umeå

Aftonbladet Daily går igenom den tragiska olyckan i Umeå där nio personer omkom efter att det enmotoriga flygplanet störtat. Det är den sjunde allvarligaste flygolyckan i Sveriges historia, och den allvarligaste sedan 1989.

– Flygplanet har kommit i en spiralrörelse och då utvecklats stora g-krafter. De som är ombord på planet blir då klistrade mot vad de då befinner sig vid och kan inte ta sig ut, säger Jan Ohlsson, journalist och flygexpert som menar att det finns en mängd orsaker som kan ligga bakom olyckan.

 Lyssna  iPhone  Acast  Spotify

 

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE