Lindesberg

Hittade kluven igelkott och klottrade hakkors vid skola

Av: 

Sandra Killgren

NYHETER

Sprayade hakkors, brända pizzakartonger och en kluven igelkott.

Den otäcka upptäckten gjorde personal på Fröviskolan i Lindesberg när de kom till jobbet på måndagen.

– Ägnar du dig åt så grymma saker är det viktigt att myndigheterna får tag i dig innan du börjar begå ännu grövre brott, säger Stefan Dangardt, polisens presstalesperson.

Vid 07-tiden på måndagsmorgonen upptäckte personal på Fröviskolan i Lindebergs kommun att något inte stod rätt till. Under helgen hade någon, eller några, vandaliserat skolgården.

– Det är fruktansvärt och otäckt på många sätt. Jag hoppas verkligen det kommer fram vem eller vilka som ligger bakom det här, säger Jimmy Nordengren, rektor på skolan.

I samma veva som personalen upptäckte skadegörelsen hittades en lemlästad igelkott på skolgården.

Skadegörelsen ägde rum mellan klockan 20 i fredags och klockan 07 i måndags. Då har en eller flera gärningsmän sprayat hakkors på bänkar och bränt pizzakartonger nära skolbyggnaden.

– Det fanns en risk att branden kunde ha spridit sig till skolan, säger Stefan Dangardt vid polisen i region Bergslagen.

Som tur var självslocknade den anlagda branden utan att räddningstjänsten larmats.

”Hänsynslöst beteende”

Enligt polisen ska vandalisterna dessutom ha lämnat en dödad igelkott på skolgården.

– Det är ett ganska hänsynslöst beteende. Man har delat en igelkott i två delar och sedan eldat den innan man har lämnat platsen, säger Dangardt.

Händelsen har polisanmälts under rubriceringen djurplågeri, hets mot folkgrupp och skadegörelse genom brand, vilket Nerikes Allehanda var först att rapportera om.

– Skadegörelse med klotter händer då och då men den här kombinationen, där man kryddar med djurplågeri, har jag aldrig varit med om tidigare, säger Dangardt.

”Någon som vet mer”

Polisen har inlett en förundersökning och genomfört ett brottsplatsundersökning, men vem som ligger bakom vandaliseringen är ännu oklart. Stefan Dangardt lyfter att skolgårdar brukar bli populära tillhåll för ungdomar vid skolstart och avslutning.

– Att det dessutom är flera pizzakartonger som har brunnit ökar sannolikheten för att flera personer har varit inbladade i det här.

Polisen vädjar nu till allmänheten att höra av sig med eventuella tips.

– Förmodligen finns det någon som vet mer om händelsen. Så om du har sett eller hört något vill vi gärna att du tar kontakt.

Undersöker kameraövervakning

Efter helgens vandalisering har Fröviskolan fått nog. Rektor Jimmy Nordengren berättar att han nu kommer att se över potentiella åtgärder. Kanske är kameraövervakning en framtida lösning.

– Det som hände med igelkotten är fruktansvärt så nu tänker jag undersöka med kommunledningen om det är möjligt att ansöka om tillstånd till kameraövervakning.

Det har bara gått tre dagar sedan Nordengren tillträdde som ny rektor men skolans personal har informerat om att de har haft en del problem med skadegörelse även tidigare.

– Jag har tidigare jobbat i en kommun där vi har använt oss av kameraövervakning vilket fungerade väldigt bra när det här hänt saker, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Köp din julmat i god tid och få 200kr rabatt på första köpet med koden "NY200" - klicka här!

Mat.se

Publisert:

LÄS VIDARE

Kommunen tvingas spara – eleverna får filmjölk till lunch

ÄMNEN I ARTIKELN

Lindesberg

Igelkottar

Skadegörelse