Södermanlands län

Mystisk svart Saab söks efter upprepade stölder längs med E4

Tjuvar slår till vid rastplatser och slott

Av: 

Ebba Thornéus

NYHETER

Upprepade stölder har inträffat i parkerade bilar längs med E4 i sommar.

Polis söker nu en svart Saab som är högintressant för utredningen.

– Vi misstänker starkt att samma person eller personer åker fram och tillbaka mellan Gränna och Nyköping och gör de här brotten, säger Robert Nyström vid polisen i region Öst i ett pressmeddelande.

Totalt har 18 ärenden med liknande tillvägagångssätt inrapporterats sedan början av juli.

Under förra veckan bröt sig tjuvar in i elva parkerade bilar längs med E4 mellan Gränna och Nyköping. Mycket tyder på att det är samma gärningspersoner som ligger bakom stölderna.

– Det verkar eskalera, säger Robert Nyström, analytiker på Brottssamordningen i region Öst i ett pressmeddelande.

Gemensamt är att de utsatta bilarna har stått parkerade vid rastplatser och sevärdheter längs med E4 mellan Gränna i Jönköpings län till Nyköping i Södermanlands län skriver polisen på sin hemsida.

Slår till vid slott

En plats som sticker ut enligt polisen är Löfstad slott i Norrköping.

Där har hela sju fall anmälts bara under augusti.

Framförallt är det bilar med semesterpackning som lockat tjuvarna. Ide flesta fall har tjuvarna krossat passagerarrutan bak och därefter tömt bilen på väskor, datorer och annan packning.

Det finns också fall där tjuvarna verkar ha använt sig av elektronisk utrustning, i form av en störsändare, som gjort att bilen inte låst sig när ägaren tryckt på låsknappen på nyckeln.

Söker en svart Saab

Polisen uppger nu att en svarta Saaben är högintressant i utredningen då den observerats i samband med flera av stölderna.

– Förra måndagen såg ett vittne en svart Saab kombi 9-5, inte jättegammal, som lämnade Gränna, en bensinmack vid Brahehus där man haft en sådan här stöld i bil. Dagen efter observerades samma bil i ett liknande ärende vid Påljungshage norr om Nyköping, säger Robert Nyström och fortsätter:

– Vi misstänker starkt att samma person eller personer åker fram och tillbaka mellan Gränna och Nyköping och gör de här brotten.

Varnar bilresenärer

Oftast har tjuvarna valt en bil som står längre bort på parkeringen, och därefter parkerar den svarta Saaben bredvid bilen som de sedan bryter sig in i.

Polisen går nu ut och uppmanar allmänheten att vara uppmärksamma om man reser eller stannar för att tanka eller äta längs med E4.

”Lämna inga värdesaker i bilen och se till att bilen låser sig när du trycker på låsknappen. Försök parkera bilen så att du ser den när du går in och äter. Skulle du se något pågående brott: ring 112”.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Södermanlands län

Jönköpings län

Brott

Gränna

Nyköping