Brand i Norrköpingsteater inte under kontroll

avTT

Det brinner i Stora teatern i centrala Norrköping och räddningstjänsten jobbar fortfarande med att få kontroll på branden.

Men släckningsarbetet går framåt.

– Vi räknar med att vara kvar i ett par timmar till, säger Martin Eriksson vid räddningstjänsten.

Larmet kom klockan 4.20 när personer i en byggnad intill teatern känt röklukt. Branden var till en början kraftig och svår att ta sig an för räddningstjänsten, men vid 10-tiden var läget betydligt lugnare även om räddningstjänsten ännu inte har branden under kontroll.

– Det går framåt, vi har tagit dit en mobilkran för att komma åt och kunna släcka bättre, säger Martin Eriksson, operatör vid räddningstjänsten i Östra Götaland.

1 av 2 | Foto: Magnus Andersson/TT
Släckningsarbetet gick framåt under morgonen.

"Alltid en katastrof"

Det är i teaterhusets takkonstruktion det brinner. Mobilkranen har tagits till platsen för att man ska kunna lyfta på takkonstruktionen och därmed underlätta släckningsarbetet.

Vissa räddningsstyrkor har börjat lämna platsen, nu arbetar omkring 15 till 20 personer med släckningen. Släckningsarbetet kommer att pågå i ytterligare ett par timmar, bedömer räddningstjänsten.

TT: Har mycket blivit förstört?

– Det är lite för tidigt att säga, det får vi se, säger Eriksson.

Stora teatern i Norrköping tillhör Östgötateatern där Nils Poletti är teaterchef. Han hoppas att skadorna efter branden inte blir allt för omfattande.

– Det är alltid en katastrof när det brinner på en teater, det kan försena saker och det kan göra att det inte blir som planerat. I och med att det har regnat mycket kan det också ha en tråkig påverkan, säger han.

– Men förhoppningsvis är skadorna inte så omfattande att vi behöver ändra något, utan att vi kan komma till premiärerna som vi sagt att vi ska.

Blixtar i området

Räddningstjänsten har gått ut med en varning för kraftig rökutveckling i Norrköping. Boende uppmanas att stänga dörrar och ventilation. Men det ska inte vara någon fara för boende, enligt Hagdahl.

– Det är mest för att det inte ska ringa in så många om röklukt, säger Stefan Hagdahl, inre befäl vid räddningstjänsten Östra Götaland.

Under natten har blixtnedslag orsakat elfel hos tiotusentals hushåll i Östergötland, men det är oklart om det även var blixten som orsakade branden.

ARTIKELN HANDLAR OM