Journalist försvunnen – polisen utreder

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Polisen arbetar med fallet. På bilden syns polishuset i Uppsala. Arkivbild.
Foto: Annika af Klercker / SvD / TT
Polisen arbetar med fallet. På bilden syns polishuset i Uppsala. Arkivbild.

En pakistansk journalist som fått asyl i Sverige har varit försvunnen i nästan en månad.

Pressfrihetsorganisationen RSF oroar sig för att försvinnandet kan hänga ihop med hans yrkesutövning.

Journalisten flydde från Pakistan 2012 och kom senare till Sverige där han fick asyl, enligt Reportrar utan gränser (RFS).

Pressfrihetsorganisationens ordförande i Sverige, Erik Halkjaer, säger att familjen i Pakistan uppger att han flydde eftersom det fanns en hotbild mot honom i hemlandet. Journalisten bosatte sig i Uppsala, fortsatte att utöva sitt yrke och deltog i ett projekt på Uppsala universitet.

Inte hörts av

Den 5 mars i år anmäldes han till polisen som försvunnen.

– Han var med en kompis i Stockholm på morgonen den 2 mars och tog tåget 11.30 till Uppsala. Då gick han och hämtade nyckeln till sin nya lägenhet. Han gick till lägenheten och lämnade sina grejer, och sedan har ingen hört någonting från honom, säger Halkjaer.

– Jag har kontakt med hans bror, och mina kollegor i Paris har varit i kontakt med hans familj. De har inte hört någonting.

Kritisk sajt

Det är oklart om det fanns en hotbild mot journalisten i Sverige, men Halkjaer konstaterar att han drev en regeringskritisk sajt som bevakade utvecklingen i den oroliga provinsen Balochistan i Pakistan.

Halkjaer pekar dessutom på att en pakistansk journalist i Nederländerna misshandlades av två män i februari i år.

– Jag misstänker ingenting, däremot tycker vi att det är oerhört viktigt att polisen tar det här på allra största allvar och utreder det faktum att det här kan vara relaterat till hans yrke, säger Halkjaer.

Okänt brott

Polisen bekräftar att de arbetar med ärendet, men vill inte lämna några ytterligare uppgifter med hänvisning till att det råder förundersökningssekretess.

– Nu har förundersökningsledaren sagt att han vill ha det på det här viset, och då måste jag följa det, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl.

TT: Vad är brottsrubriceringen?

– Det kan jag inte kommentera.

Publicerad:

LÄS VIDARE