Allt fler Greta-liftar med segelbåt över haven

Allt fler börjar nu Greta-lifta.

De följer gratis med segelbåtar över världshaven, mot att de lagar mat eller tar nattvakten.

– De senaste veckorna har antalet medlemmar skjutit i höjden, säger Daniel Krause, som driver Facebook-gruppen Sailboat Hitchhikers and Crew Connection.

I samband med klimataktivisten Greta Thunbergs segelturer över Atlanten har antalet medlemmar i gruppen ökat kraftigt, till 21 000.

Facebook-gruppen används både av de som vill segelbåtslifta och av segelbåtsägare som vill få tag i besättningsmedlemmar, berättar den brittiska tidningen The Guardian.

Greta Thunberg får lift över Atlanten med det australiensiska Youtube-paret Riley Whitelum och Elayna Carausu och deras son Lenny, samt brittiska seglarproffset Niki Henderson.
Greta Thunberg får lift över Atlanten med det australiensiska Youtube-paret Riley Whitelum och Elayna Carausu och deras son Lenny, samt brittiska seglarproffset Niki Henderson.

– Allt fler unga ser möjligheten till ett äventyr på havet, säger Jeremy Pocock på Sailing Networks, ett företag som redan 2004 började koppla ihop liftare med seglare.

Ökningen av Greta-liftare har också med tidsandan att göra:

– Folk vill minska sin konsumtion och resa hållbart. Det är den perfekta kombinationen på en segelbåt, säger Daniel Krause.

Liftarna får antingen resa med helt gratis, eller om de bidrar till maten. Dessutom förväntas de ibland hjälpa till vid spisen, stå nattvakt eller hjälpa till när båten anlöper hamn.

Vädret kan bestämma var segelbåten hamnar

Ibland har nybörjarna till havs inte funderat så mycket på hur tufft livet ombord kan vara.

– Segelbåtar kan bara följa väder och vind. Liftare måste förstå att det finns krafter som är mycket starkare än viljan hos människorna på båten. I slutändan kan det bli så att vädret bestämmer var fartyget hamnar, säger Daniel Krause.

Segelbåtsliftaren Lawrence Herbert, 22, som har varit med om flera skrämmande incidenter till havs, berättar:

– Ett stort segel satt fast i toppen av masten när det blåste rejält. Det var hemskt. En av oss var tvungen att ta sig upp i masten och skära ner seglet. Det blir inte värre än så.

Lawrence Herbert berättar att många liftar från Gran Canaria. Ön utanför Afrikas nordvästra kust är en populär knutpunkt för de som vill ta sig gratis över Atlanten:

– Det känns som att vi ser en stor Greta-effekt, säger han till The Guardian.

Publisert:

LÄS VIDARE