Prins Andrew

Prins Andrew avsäger sig alla uppdrag efter Epstein-skandalen

Av: 

Alice Hermansson

NYHETER

Storbritanniens prins Andrew har avsagt sig alla offentliga uppdrag.

Hans vänskap med miljardärpedofilen Epstein blev för mycket.

Drottning Elizabeth har godkänt prinsens önskan. 

Prins Andrew meddelade på onsdagen att han ville dra sig tillbaka från sina uppdrag. Och han önskade bli arbetsbefriad under "överskådlig tid".

"Under de senaste dagarna har det blivit uppenbart för mig att omständigheterna runt mina tidigare kopplingar till Jeffrey Epstein har blivit ett stort störningsmoment i min familjs arbete", skriver prinsen i ett uttalande.

Prinsens begäran kom efter förra veckans uppmärksammade intervju för BBC. Han blev hårt kritiserad efter sändningen. Flera experter menade att hans svar var långsökta och han visade inte Epsteins offer någon hänsyn.

Prins Andrew.

Två universitet i Australien meddelade under onsdagen att de säger upp samarbetet med den välgörenhetsorganisation som prins Andrew grundat, enligt TT.

"Med tanke på det som hänt kommer universitetet inte att ingå i några framtida samarbeten", säger en talesperson för Bond University, ett av de två lärosätena.

Prins Andrews vänskap med den dömde sexbrottslingen Jeffrey Epstein hamnade åter i fokus när denne hittats död i sin cell i augusti. Han var då misstänkt för nya övergrepp och trafficking.

En 35-årig kvinna har hävdat att Andrew tvingade henne till sex 2001, när hon bara var 17 år. Andrew och kvinnan ska ha träffats på en av Epsteins fester. Prinsen nekar till anklagelserna. 

"Jag ångrar fortsatt och otvetydigt mitt oförnuftiga samröre med Jeffrey Epstein. Hans självmord lämnade många obesvarade frågor, särskilt för hans offer, och jag sympatiserar djupt med alla som har drabbats", säger prinsen i sitt uttalande.

Drottning Elizabeth godkände prinsens begäran på onsdagen, skriver BBC.

ANNONS

Glöm inte mors dag på söndag – beställ idag för leverans i tid

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Prins Andrew sågas efter tv-intervjun: ”Som att se en man i kvicksand”

ÄMNEN I ARTIKELN

Prins Andrew

Jeffrey Epstein

BBC